Competiția Națională de Scurtmetraj

Filmele incluse anul acesta în cadrul Competiției Naționale de Scurtmetraj arată că a venit în sfârșit timpul unui cinema experimental românesc consistent, iar momentul lui de început se prea poate să fie și cel mai incitant, căci este complet neuniform, lipsit de estetici împărtășite. Politici identitare, diaristică video, dans, arhivistică, found footage și atâtea alte gânduri și maniere de-a face un astfel/altfel de cinema abia așteptau să-și depășească eterna condiție de precedent local. Discuția abia acum va începe, în mai puțin de trei ore – și se anunță a fi bună. (Călin Boto)

FOR YOU CAN SEE NO OTHER

Thea Lazăr | Durata 8 min.

O frumoasă și furioasă animație hibridă ce parcurge o istorie anume a artei: picturile făcute de bărbați în care femeile sunt puse să se privească în oglindă pentru a părea „vanitoase”. Sătulă să servească privirii masculine, oglinda iese în afara dogmei.

WHEN FLAMINGOS FALL FROM THE SKY

Dragoș Hanciu | Durata 16 min.

Ambiguizând limitele dintre memorie și imaginație, filmul spune povestea unei fiice și a tatălui său, porniți împreună într-un voiaj iernatic. Deși suferindă de o boală oculară, micuța povestește cu lux de amănunte – spre mefiența tatălui – o stranie întâlnire cu un pui de flamingo.

RURAL RUMOR

Chrystèle Nicot, Antoine Alesandrini | Durata 29 min.

Doi țărani moderni, avatare digitale în carne și oase, se lasă puși la treabă de către ventilatoare mini-USB, noile mori ale unui sat abandonat. Fiecare se crede singur și nu mica e surpriza atunci când drumurile li se întâlnesc. Norocul lor?

LOST FOOTAGE

Adrian Țofei | Durata 12 min.

Cum ar arăta un film found footage făcut din material negăsit? Acest experiment conceptual pune la încercare tocmai natura cinemaului de pe poziția unui tribut ironic adus genului horror found footage și culturii sale populare.

FAULTY TECHNOLOGIES

Sabina Suru | Durata 5 min.

Coregrafia de gesturi simple, unduioase, ale unor mâini traversează imaginile neclare ale tehnologiilor defecte.

CUTTING HAND

Alexandra Tatar | Durata 32 min.

Acest video, diaristic și eseistic deopotrivă, are de-a face cu două femei obosite, mamă și fiică, mâncând împreună după lucru. Imaginea manipulată a unor peisaje uniforme și pitorești întrerupe cursul dramei vieții de zi cu zi a muncitorilor sezonieri.

3 DIALOGUES ABOUT THE FUTURE

Alina Manolache | Durata 14 min.

Trei perechi de roboți intră fiecare în dialog. Cum vede inteligența artificială lumea? Cum se vede pe ea însăși? În cugetările algoritmice ale roboților se ascunde multă tandrețe – ce pare să îi preocupe cel mai mult e ceea ce înseamnă a fi om.

MAYBE THERE IS NO DISTANCE

Letiția Popa | Durata 29 min.

O conversație telefonică despre o relație trecută, în timpul cărei cei doi iubiți încearcă să lămurească ce a rămas nespus între ei, deschide o perspectivă intimă asupra sentimentului de neapartenență în relație cu locul, momentul și țara în care te afli.

DANCEN

Corina Andrian | Durata 16 min.

Dancen este rezultatul întâlnirilor scurte și intime dintre cinci dansatori. Ce spunem când nu vorbim? Filmul coregrafiază acele impulsuri trecătoare care se petrec pe parcursul unei zile, emfatizându-le esența afectivă.

BEING NINA

Adina Mocanu | Durata 18 min.

Nina Kulagina, gospodina rusă cu puteri telekinetice devenită celebră în timpul Războiului Rece, ne relatează povestea „adevărată” a vieții ei în sudul României; într-un univers paralel.

ARCHIVAL STUDY (PORTRAITS)

Răzvan Anton | Durata 6 min.

Archival Study (Portraits) compilează filmări pe 8mm făcute în mare parte de tatăl regizorului de-a lungul anilor ’70 și ’80. Depășind stânjeneala aferentă afișării unui material personal, Răzvan Anton a abordat propria colecție familială prin metodele arhivisticii publice.

A.I. POETRIES OF FEMALE AND NON-FEMALE BEINGS IN GAS STATIONS AT NIGHT

Cristina Iliescu | Durata 18 min.

Cum să parcurgi îndeaproape experiența feminină și non-binară folosindu-te de intermedierea virtuală? Acest documentar experimental practică un tip de privire care transcede granițele realității concrete, căutând factorul uman în tehnologii general accesibile.

Meniu