DANCEN

Corina Andrian
România, 2021
16 min.

Dancen este rezultatul întâlnirilor scurte și intime dintre cinci dansatori. Ce spunem când nu vorbim? Filmul coregrafiază acele impulsuri trecătoare care se petrec pe parcursul unei zile, emfatizându-le esența afectivă.

Cinemaul coregrafic încă n-a reușit să-și ocupe locul cuvenit în cinefilia alternativă.  Și e păcat, căci multe din temele foarte șic ale circuitului festivalier recent – performativitate, corporalitate, sexualitate – au fost dintotdeauna fundamentale dansului. Corina Andrian, cea mai consistentă cineastă a scenei locale de dans, pune în mișcare concepte și corpuri deopotrivă. Dancen iese în evidență prin faptul că articulează ideea comunicării nefuncționale printr-un contrapunct între sobrietatea posturii dansatorilor, întreținută și prin spațiul urban generic desprins din imaginarul occidental, și gesturile lor mici, duse într-un extrem fizic.  (Călin Boto, BIEFF 2022)

Data proiecție și locație

1 octombrie, 18:00, Cinemateca Eforie

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Corina Andrian

Corina Andrian este o scriitoare și regizoare suprarealistă română stabilită în prezent la Londra. Formația sa artistică se bazează pe o pregătire riguroasă și profesională în domeniul dansului, care a evoluat treptat spre o dorință de a se extinde în domeniul vizual. Cele două dimensiuni se completează reciproc în prezent, unde mișcarea și imaginea se îmbină într-o unitate vizuală sinestezică. A absolvit cu distincție masteratul în Regie de film de ficțiune la Goldsmiths, Universitatea din Londra și a regizat 17 scurtmetraje și un documentar care au fost premiate și proiectate la nivel internațional. În prezent, Corina se află în curs de dezvoltare a debutului său în lungmetraj.

  • Fișa tehnică
  • PERFORMERI: Maria-Luiza Dimulescu, Mariana Gavriciuc, Anastasia Grigore, George Pleșca, Beatrice Tudor
  • DIRECTOR OF PHOTOGRAPHY: Cătălin Rugină
  • COSTUME: Valentin Teodorescu
  • DESIGN GRAFIC: Viorel Grigore
  • EDITARE: Corina Andrian
  • FINANȚATOR: Ministerul Culturii din România
  • CO-FINANȚATOR: The Administration of National Cultural Fund
  • PARTENERI: Goethe Institut Bukarest, UNATC, Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, TanzStation Barmer Bahnhof

Competiția Națională 1

Toate filmele →

FOR YOU CAN SEE NO OTHER

Thea Lazăr | Durata 8 min.

O frumoasă și furioasă animație hibridă ce parcurge o istorie anume a artei: picturile făcute de bărbați în care femeile sunt puse să se privească în oglindă pentru a părea „vanitoase”. Sătulă să servească privirii masculine, oglinda iese în afara dogmei.

MAYBE THERE IS NO DISTANCE

Letiția Popa | Durata 29 min.

O conversație telefonică despre o relație trecută, în timpul cărei cei doi iubiți încearcă să lămurească ce a rămas nespus între ei, deschide o perspectivă intimă asupra sentimentului de neapartenență în relație cu locul, momentul și țara în care te afli.

DANCEN

Corina Andrian | Durata 16 min.

Dancen este rezultatul întâlnirilor scurte și intime dintre cinci dansatori. Ce spunem când nu vorbim? Filmul coregrafiază acele impulsuri trecătoare care se petrec pe parcursul unei zile, emfatizându-le esența afectivă.

BEING NINA

Adina Mocanu | Durata 18 min.

Nina Kulagina, gospodina rusă cu puteri telekinetice devenită celebră în timpul Războiului Rece, ne relatează povestea „adevărată” a vieții ei în sudul României; într-un univers paralel.

ARCHIVAL STUDY (PORTRAITS)

Răzvan Anton | Durata 6 min.

Archival Study (Portraits) compilează filmări pe 8mm făcute în mare parte de tatăl regizorului de-a lungul anilor ’70 și ’80. Depășind stânjeneala aferentă afișării unui material personal, Răzvan Anton a abordat propria colecție familială prin metodele arhivisticii publice.

A.I. POETRIES OF FEMALE AND NON-FEMALE BEINGS IN GAS STATIONS AT NIGHT

Cristina Iliescu | Durata 18 min.

Cum să parcurgi îndeaproape experiența feminină și non-binară folosindu-te de intermedierea virtuală? Acest documentar experimental practică un tip de privire care transcede granițele realității concrete, căutând factorul uman în tehnologii general accesibile.

Meniu