BEING NINA

Adina Mocanu
România/Franța/Germania, 2022
18 min.

Nina Kulagina, gospodina rusă cu puteri telekinetice devenită celebră în timpul Războiului Rece, ne relatează povestea „adevărată” a vieții ei în sudul României; într-un univers paralel.

Istoria ne învață că Nina Kulagina, gospodina rusă ale cărei puteri telekinetice au stârnit rumoare pe timul Războiului Rece, a încercat să păcălească știința și-a dat greș. Dar dacă Kulagina a păcălit istoria? Inspirată de povestea unei presupuse șarlatane, artista Adina Mocanu speculează o istorie fantastică despre limitele istoriei: poate că femeia a fost într-adevăr extraordinară și tocmai de-asta narațiunilor noastre moderne li s-a făcut teamă. Tot așa, în contra filmărilor șaizeciste austere, în alb-negru, menite să dovedească puterile rusoaicei, cineasta contraface imaginile sale alternative cu Kulagina, amintind de fantezia ingenuă, perfect simplă, a cinema-ului mut. (Călin Boto, BIEFF 2022)

Data proiecție și locație

1 octombrie, 18:00, Cinemateca Eforie

Cumpără bilet

Adina Mocanu

Adina Mocanu (n. 1990, România), artist vizual și performer, locuiește și lucrează în prezent în București și Berlin. Lucrează în principal cu video, fotografie și performance. A făcut  studiile la Universitatea de Artă București. În perioada 2015-2016, a fost rezidentă de artă la Academia Franceză din Roma – Villa Medici. În 2017, a fost rezidentă și profesor de artă la Collins Living – Learning Center – University of Indiana. Adina lucrează cu performance și video, dar integrează adesea în practica sa instalația, fotografia și desenul. Este interesată de diferitele tipuri de intimitate și, în 2019 a început o cercetare empirică despre ocultism și despre cum pot fi integrate elementele paranormale într-un discurs artistic.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • DISTRIBUȚIA: Adina Mocanu
  • SCENARIU/CINEMATOGRAPHY/EDITARE: Adina Mocanu
  • EFECTE VIZUALE: Adina Mocanu, Ruxandra Pintilie
  • :

Competiția Națională 1

Toate filmele →

FOR YOU CAN SEE NO OTHER

Thea Lazăr | Durata 8 min.

O frumoasă și furioasă animație hibridă ce parcurge o istorie anume a artei: picturile făcute de bărbați în care femeile sunt puse să se privească în oglindă pentru a părea „vanitoase”. Sătulă să servească privirii masculine, oglinda iese în afara dogmei.

MAYBE THERE IS NO DISTANCE

Letiția Popa | Durata 29 min.

O conversație telefonică despre o relație trecută, în timpul cărei cei doi iubiți încearcă să lămurească ce a rămas nespus între ei, deschide o perspectivă intimă asupra sentimentului de neapartenență în relație cu locul, momentul și țara în care te afli.

DANCEN

Corina Andrian | Durata 16 min.

Dancen este rezultatul întâlnirilor scurte și intime dintre cinci dansatori. Ce spunem când nu vorbim? Filmul coregrafiază acele impulsuri trecătoare care se petrec pe parcursul unei zile, emfatizându-le esența afectivă.

BEING NINA

Adina Mocanu | Durata 18 min.

Nina Kulagina, gospodina rusă cu puteri telekinetice devenită celebră în timpul Războiului Rece, ne relatează povestea „adevărată” a vieții ei în sudul României; într-un univers paralel.

ARCHIVAL STUDY (PORTRAITS)

Răzvan Anton | Durata 6 min.

Archival Study (Portraits) compilează filmări pe 8mm făcute în mare parte de tatăl regizorului de-a lungul anilor ’70 și ’80. Depășind stânjeneala aferentă afișării unui material personal, Răzvan Anton a abordat propria colecție familială prin metodele arhivisticii publice.

A.I. POETRIES OF FEMALE AND NON-FEMALE BEINGS IN GAS STATIONS AT NIGHT

Cristina Iliescu | Durata 18 min.

Cum să parcurgi îndeaproape experiența feminină și non-binară folosindu-te de intermedierea virtuală? Acest documentar experimental practică un tip de privire care transcede granițele realității concrete, căutând factorul uman în tehnologii general accesibile.

Meniu