Festivalul

Conceptul
festivalului

Fondat de regizorii Copel Moscu și Adina Pintilie, BIEFF este primul eveniment din România destinat filmului de avangardă și artei vizuale, o inițiativă necomercială cu orientare educațională, care are ca scop promovarea creaţiilor inovatoare și a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri.

În centrul programului de filme propus de BIEFF se află COMPETIŢIA INTERNAŢIONALĂ DE SCURTMETRAJ EXPERIMENTAL, care aduce în premieră în România o selecție a celor mai provocatoare şi inovative experimente vizuale din ultimul an, printre care se numără și filme premiate şi proiectate în  cadrul unor importante festivaluri de profil, precum Cannes, Berlin, Veneţia, Rotterdam, Locarno, Oberhausen, Toronto etc., dar și în context expozițional, în muzee şi galerii de artă prestigioase din întreaga lume.

Începând cu ediția din 2021, BIEFF prezintă și o amplă selecție de scurtmetraje autohtone în cadrul COMPETIȚIEI NAȚIONALE DE SCURTMETRAJ.

Din 2022, în premieră în istoria festivalului, spectatorii sunt invitați să urmărească și o selecție de lungmetraje inovatoare realizate de regizori aflați la primul sau al doilea film, în cadrul COMPETIȚIEI INTERNAȚIONALE DE LUNGMETRAJ.

De-a lungul celor 12 ani de existență, BIEFF a fost onorat să aibă ca parteneri câteva dintre cele mai importante festivaluri şi instituţii din sfera cinema-ului de avangardă şi a artelor vizuale, recunoscute în întreaga lume pentru sprijinul constant acordat creaţiei radical inovatoare: QUINZAINE DES RÉALISATEURS – Cannes Film Festival, BERLINALE Forum Expanded – Berlin International Film Festival, International Film Festival ROTTERDAM, ARSENAL – Institute for Film and Video Art Berlin,  EYE Film Institute Netherlands, CENTRE POMPIDOU – MUSÉE NATIONAL D’ART MODERNE.

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FILM EXPERIMENTAL BUCUREŞTI BIEFF  a fost creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi al Universităţii Naționale de Arte București.

Board

Adina Pintilie

Co-fondator & Consultant pentru parteneriate internaționale

Unul dintre co-fondatorii BIEFF, regizoarea Adina Pintilie a fost, de asemenea, director artistic al festivalului în perioada 2010-2019. La graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală, filmele sale sunt un fenomen aparte în peisajul cinematografic românesc, distingându-se printr-un stil vizual profund personal, experimentare îndrăzneaţă în limbajul cinematografic şi explorare fără compromis a psihologiei umane. Lungmetrajul ei NU MĂ ATINGE-MĂ a câștigat Ursul de Aur și Premiul GWFF pentru Cel mai bun lungmetraj de debut la Berlinale 2018.

Oana Ghera

Director artistic

Începând din 2020, Oana Ghera ocupă funcția de director artistic al BIEFF. Activitatea ei profesională se împarte între curatoriat, educație cinematografică și management cultural, fiind interesată în primul rând de cinematografie și artă audiovizuală. A fost co-selecționer al Festivalului Internațional de Film NexT între anii 2015 și 2018 și  coordonator al unor programe  de educație cinematografică locale și naționale.

Oana Furdea

Manager Festival

Activă în sectorul cultural de șapte ani, Oana Furdea a făcut parte din echipele multor festivaluri (de film, muzică și teatru), dintre care trei au fost coordonate de către ea în calitate de manager.  În prezent lucrează în distribuție de film și face parte din echipa de programare a festivalului TIFF, fiind totodată și managerul festivalului BIEFF.

Echipa BIEFF 2022

Meniu