CUTTING HAND

Alexandra Tatar
Austria/România, 2022
32 min.

Acest video, diaristic și eseistic deopotrivă, are de-a face cu două femei obosite, mamă și fiică, mâncând împreună după lucru. Imaginea manipulată a unor peisaje uniforme și pitorești întrerupe cursul dramei vieții de zi cu zi a muncitorilor sezonieri.

Diaristica video este una dintre acele practici non-ficționale pe care cinefilia locală, oricât de entuziastă, le-a cunoscut majoritar prin import. Aflată în periferia austriacă pe timp de toamnă, cineaste Alexandra Tatar face ceva cu atât mai special. Recunoscându-și rolul de străină în lumea socială a mamei sale, cea a culegătorilor sezonieri, filmul său completează momentele de căldură și jovialitate ale timpului familial cu o critică rece și lucidă a condiției precare în care acești muncitori, oamenii dezumanizați ai capitalismului, se regăsesc de la un sezon la altul. Sunetul metalic al foarfecelor, inuman și totuși într-atât de uman, funcționează ca un refren perfect pentru notițele teoretice luate de mâna care taie și filmează. (Călin Boto, BIEFF 2022)

Data proiecție și locație

1 octombrie, 21:00, Cinemateca Eforie

Cumpără bilet

Alexandra Tatar

Alexandra Tatar (n. 1989, Dej) locuiește și lucrează la Viena din 2011. A studiat cu Francis Ruyter, Daniel Richter și Ashley Hans Scheirl la Academia de Arte Frumoase din Viena și a studiat pictura la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În lucrările sale, explorează procesele de devenire, extinzându-se asupra obiectelor și a altor ființe non-umane, văzute ca o geografie extinsă a subiectivității. Lucrările ei au fost expuse la MNAC București, FLUCA – Pavilionul Cultural al Austriei din Plovdiv, Bulgaria, VBKÖ Viena, thealit Bremen și la Săptămâna Artei de la Viena, printre altele. „Mâna care taie” e debutul în mediul video al artistei.

  • Fișa tehnică
  • DISTRIBUȚIE: Mihaela Tatar, Alexandra Tatar
  • VOCI: Camelia Tatar, Aurelia Tatar, Florin Trip
  • OPERATOR CAMERĂ/EDITARE/ÎNREGISTRARE/TEXT: Alexandra Tatar
  • RE-RECORDING MIXER: Rudolf Pototschnig
  • FONDAT DE: The Republic of Austria Federal Ministry for Arts, Culture, the Civil Service and Sport, kültüř gemma!

Competiția Națională 2

Toate filmele →

WHEN FLAMINGOS FALL FROM THE SKY

Dragoș Hanciu | Durata 16 min.

Ambiguizând limitele dintre memorie și imaginație, filmul spune povestea unei fiice și a tatălui său, porniți împreună într-un voiaj iernatic. Deși suferindă de o boală oculară, micuța povestește cu lux de amănunte – spre mefiența tatălui – o stranie întâlnire cu un pui de flamingo.

RURAL RUMOR

Chrystèle Nicot, Antoine Alesandrini | Durata 29 min.

Doi țărani moderni, avatare digitale în carne și oase, se lasă puși la treabă de către ventilatoare mini-USB, noile mori ale unui sat abandonat. Fiecare se crede singur și nu mica e surpriza atunci când drumurile li se întâlnesc. Norocul lor?

LOST FOOTAGE

Adrian Țofei | Durata 12 min.

Cum ar arăta un film found footage făcut din material negăsit? Acest experiment conceptual pune la încercare tocmai natura cinemaului de pe poziția unui tribut ironic adus genului horror found footage și culturii sale populare.

FAULTY TECHNOLOGIES

Sabina Suru | Durata 5 min.

Coregrafia de gesturi simple, unduioase, ale unor mâini traversează imaginile neclare ale tehnologiilor defecte.

CUTTING HAND

Alexandra Tatar | Durata 32 min.

Acest video, diaristic și eseistic deopotrivă, are de-a face cu două femei obosite, mamă și fiică, mâncând împreună după lucru. Imaginea manipulată a unor peisaje uniforme și pitorești întrerupe cursul dramei vieții de zi cu zi a muncitorilor sezonieri.

3 DIALOGUES ABOUT THE FUTURE

Alina Manolache | Durata 14 min.

Trei perechi de roboți intră fiecare în dialog. Cum vede inteligența artificială lumea? Cum se vede pe ea însăși? În cugetările algoritmice ale roboților se ascunde multă tandrețe – ce pare să îi preocupe cel mai mult e ceea ce înseamnă a fi om.

Meniu