RURAL RUMOR

Chrystèle Nicot, Antoine Alesandrini
România, 2022
29 min.

Doi țărani moderni, avatare digitale în carne și oase, se lasă puși la treabă de către ventilatoare mini-USB, noile mori ale unui sat abandonat. Fiecare se crede singur și nu mica e surpriza atunci când drumurile li se întâlnesc. Norocul lor?

Rural Rumor este prin excelență un experiment milenial al cărui umor generațional – absurd, digital, post-ironic – va ridica sprâncele prea bătrâne sau prea tinere. Protagoniștii săi, un el și-o ea, trăiesc visul stereotipic de a reveni la premodernitate, însă în realitatea socială a ruralului românesc pustiit. Neștiind unul de altul, fiecare își vede de treabă, parcă teleghidat – precum în jocurile video timpurii – de ordinele unor ventilatoare mini-USB portabile. Se vor întâlni într-un final, dând curs, dincolo de toate absurditățile improbabile, unor filozofii Google Translate ale individualității, obedienței, muncii și artei. (Călin Boto, BIEFF 2022)

Data proiecție și locație

1 octombrie, 21:00, Cinemateca Eforie

Cumpără bilet

Chrystèle Nicot și Antoine Alesandrini

Artiștii francezi Chrystèle Nicot și Antoine Alesandrini (n. 1989 și 1985) au studiat la Beaux-Arts din Paris și la ESRA. Din 2017, colaborează activ la diverse proiecte în Franța și în străinătate, dezvoltând o practică hibridă, între film și sculptură, care fuzionează adesea în piese interactive. Lucrările lor au fost prezentate în spații de artă contemporană (cum ar fi Fondation d’Entreprise Ricard, Grand Palais, Salon de Montrouge), iar filmele lor au fost prezentate în cadrul unor festivaluri (Sharjah Film Platform, Côté court, Série Mania cu le Fresnoy, Studio national, Cinémathèque Française). În prezent, ei desfășoară cercetări bazate pe forme actuale de autonomii și țărănime în raport cu tehnologiile digitale.

  • Fișa tehnică
  • ACTORS: Simona Pașa, Mihail Mazerschi
  • DIRECTOR OF PHOTOGRAPHY: Răzvan Sălășan
  • SOUND ENGINEER: Arno Ledoux
  • MUSIC: Tatyana Ryzhkova
  • MIXER: Arno Ledoux
  • EDITING: Chrystèle Nicot, Antoine Alesandrini

Competiția Națională 2

Toate filmele →

WHEN FLAMINGOS FALL FROM THE SKY

Dragoș Hanciu | Durata 16 min.

Ambiguizând limitele dintre memorie și imaginație, filmul spune povestea unei fiice și a tatălui său, porniți împreună într-un voiaj iernatic. Deși suferindă de o boală oculară, micuța povestește cu lux de amănunte – spre mefiența tatălui – o stranie întâlnire cu un pui de flamingo.

RURAL RUMOR

Chrystèle Nicot, Antoine Alesandrini | Durata 29 min.

Doi țărani moderni, avatare digitale în carne și oase, se lasă puși la treabă de către ventilatoare mini-USB, noile mori ale unui sat abandonat. Fiecare se crede singur și nu mica e surpriza atunci când drumurile li se întâlnesc. Norocul lor?

LOST FOOTAGE

Adrian Țofei | Durata 12 min.

Cum ar arăta un film found footage făcut din material negăsit? Acest experiment conceptual pune la încercare tocmai natura cinemaului de pe poziția unui tribut ironic adus genului horror found footage și culturii sale populare.

FAULTY TECHNOLOGIES

Sabina Suru | Durata 5 min.

Coregrafia de gesturi simple, unduioase, ale unor mâini traversează imaginile neclare ale tehnologiilor defecte.

CUTTING HAND

Alexandra Tatar | Durata 32 min.

Acest video, diaristic și eseistic deopotrivă, are de-a face cu două femei obosite, mamă și fiică, mâncând împreună după lucru. Imaginea manipulată a unor peisaje uniforme și pitorești întrerupe cursul dramei vieții de zi cu zi a muncitorilor sezonieri.

3 DIALOGUES ABOUT THE FUTURE

Alina Manolache | Durata 14 min.

Trei perechi de roboți intră fiecare în dialog. Cum vede inteligența artificială lumea? Cum se vede pe ea însăși? În cugetările algoritmice ale roboților se ascunde multă tandrețe – ce pare să îi preocupe cel mai mult e ceea ce înseamnă a fi om.

Meniu