Ediția 2022

Handle
with care?

Trăim într-un moment istoric definit de criză și incertitudine, într-o stare de echilibru fragil, care scoate la iveală vulnerabilitățile noastre individuale și colective. Schimbări climatice, pandemie, război – evenimente care aveau până de curând un caracter extraordinar și îndepărtat, au devenit acum repere ale cotidianului nostru.

În acest context, tema propusă de ediția 2022 a BIEFF pune în centru noțiunea de grijă înțeleasă ca liant pentru fracturile și rupturile sociale și naturale, politice și culturale cu care se confruntă umanitatea astăzi. Grija ca răspuns la îngrijorare –  grija față de celălalt, dar și față de noi înșine, grija față de generațiile viitoare, grija față de totalitatea ființelor vii. Grija ca valoare socială, cu o dimensiune colectivă, în opoziție cu individualismul noțiunii hiper-comercializate de self-care și cu dinamica istorică de exploatare care stă la baza muncii de îngrijire.

Handle with care invită la reflecție asupra felului în care trăim, asupra valorilor care guvernează comunitățile și societățile de care aparținem, dar și asupra modurilor în care putem re-imagina lumea înconjurătoare și interacțiunile noastre cu cei/cele și ceea ce ne înconjoară într-o manieră mai sustenabilă și mai incluzivă, cu grijă și cu respect față de alteritate.

(Oana Ghera, Director Artistic BIEFF)

 

 

Juriul Competiției Internaționale

DORIS BAUER

Juriul Competiției Internaționale de Scurtmetraj

Doris Bauer este co-director al festivalului internațional Vienna Shorts. A studiat științe politice la Universitatea din Viena și lucrează ca manager cultural și curator. Până în 2014, a fost director al cinematografului de vară în aer liber espressofilm, pe care l-a co-fondat, și director general al magazinului de închiriere de DVD-uri Filmgalerie 8½. În 2012, a cofondat grupul de interese Forum österreichischer Filmfestivals (FÖFF), al cărui purtător de cuvânt a fost până la începutul anului 2018. De curând, a fost implicată în dezvoltarea This Is Short, o platformă europeană de streaming dedicată scurtmetrajelor.

MARIAN FREISTUHLER

Juriul Competiției Internaționale de Scurtmetraj

Marian Freistühler este un cineast stabilit în Hamburg, Germania. Este licențiat în teatru și știință mass-media și a studiat filmul la Universitatea de Arte Plastice (HFBK) din Hamburg, unde lucrează de asemenea ca tutore la departamentul de film experimental. Cel mai recent scurtmetraj al său, Islands in the City (2021), a fost selecționat, printre altele, la Clermont-Ferrand, Filmfest Dresden și Hofer Filmtage. A primit o mențiune specială la Tel Aviv ISFF. Marian a co-fondat compania de producție Ohne Falsch Film și a primit Premiul Lola pentru Cel mai bun scurtmetraj german pentru rolul său de producător al Alturas (2020). Din 2020, este selecționer al competiției internaționale de la Short Film Festival Hamburg și este membru fondator al laboratorului de film Analogfilmwerke Hamburg.

ANDREEA BORȚUN

Juriul Competiției Internaționale de Scurtmetraj

Andreea Cristina Borțun este regizoare de film și dramaturgă. Cu selecții la importante festivaluri internaționale - Cannes, Toronto, Karlovy Vary - filmele sale îmbină poezia vizuală și antropologia pentru a explora teme precum originile, punctul de vedere feminin și natura. Documentarele sale recente explorează privirea intersecțională feminină și dau o voce femeilor din ruralul românesc. Andreea este în pre-producție cu primul său lungmetraj de ficțiune Malul Vânăt, o co-producție România-Franța-Slovenia. Andreea este co-fondatoarea și curatoarea Pustnik, o rezidență internațională de scenaristică care are loc anual în România. Începând din octombrie 2021 este cadru asociat la Facultatea de Film, departamentul scenaristică-filmologie din cadrul UNATC, București.

EWA SZABLOWSKA

Juriul Competiției Internaționale de Lungmetraj

Ewa Szablowska este directorul artistic al Festivalului Internațional New Horizons din Polonia. În calitate de istoric de artă și curator de cinema, colaborează cu diverse festivaluri și galerii începând din 2009. În cadrul festivalului New Horizons, a fondat programul Visual Front, dedicat cinemaului experimental și filmelor realizate de artiști vizuali, și programul The Third Eye, care explorează relația dintre cinema și feminism din diferite unghiuri. De asemenea, aceasta curatoriază expozițiile de tip expanded cinema organizate în cadrul festivalului.

CARMEN GRAY

Juriul Competiției Internaționale de Lungmetraj

Carmen Gray este jurnalist cultural, critic de film și selecționer independent, născută în Noua Zeelandă și stabilită la Berlin. A scris despre cinematografie și alte aspecte ale culturii, deseori axate pe Europa de Est, Balcani și Caucaz, pentru The New York Times, The Film Verdict, Criterion, The Guardian, The Observer, Sight & Sound și ArtReview, printre altele. În trecut, a fost editor al secțiunii de film a revistei Dazed & Confused din Londra. Face parte din comitetul de selecție al secțiunii Generation a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, cel al Festivalului Internațional de Scurtmetraje de la Winterthur și este consilier de program pentru Open City Docs. De asemenea, este consilier în cadrul First Cut Lab.

ADA SOLOMON

Juriul Competiției Internaționale de Lungmetraj

Ada Solomon este producătoare de film de origine română, fondatoare a companiilor de producție Hi Film Production și Micro Film. Aceasta a produs peste 70 de filme, precum: Babardeală cu Bucluc sau Porno Balamuc (Radu Jude, 2021, câștigător al Ursului de Aur la Berlinale), Aferim! (Radu Jude, 2015, câștigător al Ursului de Argint la Berlinale) și Poziția Copilului (Peter Netzer, 2013, câștigător al Ursului de Aur la Berlinale). A lucrat cu cineaști de prestigiu precum Ivana Mladenovic, Alexandru Solomon, Răzvan Rădulescu, Federico Bondi, Adriano Valerio și a fost producătorul executiv al filmului Toni Erdmann în regia lui Maren Ade (2016). Ada Solomon este președinta executivă a EWA Network, președintă adjunctă a Academiei Europene de Film (EFA) , coordonator național pentru România în cadrul EAVE, membru al board-ului ACE Network, membru fondator al Alianței Producătorilor Români, membru al European Producers Club și câștigătoare a premiului Eurimages al EFA pentru co-producții europene.

Juriul Competiției Naționale

CALMIN BOREL

Calmin Borel este absolvent în managementul producției audio-vizuale al Universității din Clermont-Ferrand. Între 1999 și 2001, a lucrat ca organizator la Festivalul Internațional de Artă Video și Multimedia Videoformes. În 2001, s-a alăturat personalului permanent al Festivalului Internațional de Scurtmetraje de la Clermont-Ferrand în cadrul căruia face parte din comitetul de selecție al Competiției Internaționale și coordonează secțiunea The Lab, competiția pe care festivalul o dedică inovației.

SANNE JEHOUL

Sanne Jehoul este directorul de program al Glasgow Short Film Festival, cel mai important eveniment dedicat scurtmetrajului din Scoția, din echipa căruia face parte începând cu ediția din 2015. De asemenea, la începutul anului 2021 s-a alăturat agenției de distribuție cinematografică Square Eyes, cu sediul la Viena, lucrând în principal la catalogul lor de scurtmetraje. Coordonator al programul dedicat industriei în cadrul Vienna Shorts 2022, Sanne lucrează de asemenea ca freelancer în domeniul curatoriatului și al scrisului, iar în trecut a lucrat în producția de emisiuni și festivaluri, în comunicarea artistică și în postura de lector de scenarii. Este membră a Consiliului de administrație al Glasgow Artists' Moving Image Studios.

MICHAL MATUSZEWSKI

Michał Matuszewski este curator și selecționer de film, cercetător, autor și video-eseist. Este co-curator al Competiției Poloneze de Film Experimental și al Competiției Internaționale în cadrul festivalului Short Waves din Polonia și a curatoriat numeroase evenimente și retrospective în cadrul Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art, o instituție artistică proeminentă pe scena culturală poloneză. Este de asemenea beneficiarul unui grant al Culture and Animals Foundation asociat unui proiect cinematografic care cercetează conceptul de privire animală în film și membru al Studioului de Film Eseu și al Școlii de Film din Łódź. Cel mai recent eseu filmic al său, Re-membering Topsy, este expus în prezent la Muzeul Național din Varșovia.

Premii BIEFF.12

Premiul BIEFF pentru cel mai bun lungmetraj

 

În valoare de 20.000 de euro în servicii de post-producție pentru următorul proiect cinematografic al câștigătorului, acest premiul se acordă celui mai bun film prezentat în cadrul Competiției Internaționale de Lungmetraj a festivalului.

Premiu oferit de Avanpost.

Premiul BIEFF pentru cel mai bun scurtmetraj

 

În valoare de 1.000 de euro, acest premiul se acordă celui mai bun film prezentat în cadrul Competiției Internaționale de Scurtmetraj a festivalului.

Premiu oferit de Uniunea Cineaștilor din România.

Premiul pentru cea mai bună regie

 

În valoare de 1.000 de euro, acest premiu se acordă unui film prezentat în cadrul Competiției Internaționale de Scurtmetraj care se distinge prin calitatea regiei.

Premiu oferit de Uniunea Cineaștilor din România.

Premiul pentru cel mai bun concept vizual

 

În valoare de 1.000 de euro, acest premiu se acordă unui film prezentat în cadrul Competiției Internaționale de Scurtmetraj care se distinge prin conceptul său vizual inovator.

Premiul pentru cel mai bun film românesc

 

În valoare de 1.500 de euro, acest premiu se acordă celui mai bun film prezentat în cadrul Competiției Naționale de Scurtmetraj a festivalului.

Premiu oferit de Institutul Cultural Român.

Parteneri

Meniu