FAULTY TECHNOLOGIES

Sabina Suru
România/Germania, 2020
5 min.

Coregrafia de gesturi simple, unduioase, ale unor mâini traversează imaginile neclare ale tehnologiilor defecte.

Cinemaul s-a născut instabil tehnologic, biet copil al bătrânei istorii imperfecte a industrializării. Însă greșelile i se uită pe măsură ce noul scop al tehnologiei se dovedește a fi perfecționarea anti-umană, fără trecut și pentru viitor. Filmul Sabinei Suru vine ca un respiro într-o asemenea starea de fapt: coregrafiind o pereche de mâini în mișcări simple, unduioase, familiare tuturor, artista „greșește” tot mai mult imaginile, trecându-le dintr-un efect de neclaritate într-altul. Căci dacă totul ar fi în 4K atunci n-am mai vedea nimic. (Călin Boto, BIEFF 2022)

Data proiecție și locație

1 octombrie, 21:00, Cinemateca Eforie

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Sabina Suru

Sabina Suru este artistă multimedia și manager cultural. Este activă în relația dintre artele vizuale (fotografie argentică, alternativă și experimentală, foto-obiect, holografie, instalație interactivă sau participativă) și știință (optică, fizică, chimie), ca bază pentru inovarea modului în care privim, relaționăm și dezvoltăm arta și cultura. În 2019, a co-fondat Qolony, ONG cu focus pe artă și știință, respectiv Marginal, în 2022, cu un accent mai larg către abordări participative bazate pe tehnologie. Colaborează cu artiști și practicieni din diverse domenii, precum cercetare științifică, dans contemporan sau cercetare speculativă.

  • Fișa tehnică
  • COREGRAFIE/ MIȘCARE: Irina Marinescu
  • MUZICĂ: Monocube
  • EDITARE: Andrei Tudose
  • DESIGN GRAFIC: Robin Cracknell

Competiția Națională 2

Toate filmele →

WHEN FLAMINGOS FALL FROM THE SKY

Dragoș Hanciu | Durata 16 min.

Ambiguizând limitele dintre memorie și imaginație, filmul spune povestea unei fiice și a tatălui său, porniți împreună într-un voiaj iernatic. Deși suferindă de o boală oculară, micuța povestește cu lux de amănunte – spre mefiența tatălui – o stranie întâlnire cu un pui de flamingo.

RURAL RUMOR

Chrystèle Nicot, Antoine Alesandrini | Durata 29 min.

Doi țărani moderni, avatare digitale în carne și oase, se lasă puși la treabă de către ventilatoare mini-USB, noile mori ale unui sat abandonat. Fiecare se crede singur și nu mica e surpriza atunci când drumurile li se întâlnesc. Norocul lor?

LOST FOOTAGE

Adrian Țofei | Durata 12 min.

Cum ar arăta un film found footage făcut din material negăsit? Acest experiment conceptual pune la încercare tocmai natura cinemaului de pe poziția unui tribut ironic adus genului horror found footage și culturii sale populare.

FAULTY TECHNOLOGIES

Sabina Suru | Durata 5 min.

Coregrafia de gesturi simple, unduioase, ale unor mâini traversează imaginile neclare ale tehnologiilor defecte.

CUTTING HAND

Alexandra Tatar | Durata 32 min.

Acest video, diaristic și eseistic deopotrivă, are de-a face cu două femei obosite, mamă și fiică, mâncând împreună după lucru. Imaginea manipulată a unor peisaje uniforme și pitorești întrerupe cursul dramei vieții de zi cu zi a muncitorilor sezonieri.

3 DIALOGUES ABOUT THE FUTURE

Alina Manolache | Durata 14 min.

Trei perechi de roboți intră fiecare în dialog. Cum vede inteligența artificială lumea? Cum se vede pe ea însăși? În cugetările algoritmice ale roboților se ascunde multă tandrețe – ce pare să îi preocupe cel mai mult e ceea ce înseamnă a fi om.

Meniu