FOR YOU CAN SEE NO OTHER

Thea Lazăr
Romania, 2021
8 min.

O frumoasă și furioasă animație hibridă ce parcurge o istorie anume a artei: picturile făcute de bărbați în care femeile sunt puse să se privească în oglindă pentru a părea „vanitoase”. Sătulă să servească privirii masculine, oglinda iese în afara dogmei.

E ceva incredibil de satisfăcător în revanșa 3D pe care Thea Lazăr a adus-o unei istoriii bidimensionale. Oglinda, arată cineasta pe repede-nainte, are o lungă istorie de accesoriu neîntâmplător în pictura cu subiect feminin, indiciu indiscret al frivolității și vanității. Doar că de data asta ideea nu se va mulțumi cu litera moartă, ci cu imaginea vie: o oglindă animată se desprinde dintr-un tablou și, cu proza lui Tai Shani și poezia Sylviei Plath ca voce din off, își caută o nouă conștiință. (Călin Boto)

Data proiecție și locație

1 octombrie, 18:00, Cinemateca Eforie

Cumpără bilet

Thea Lazăr

Thea Lazăr (n. 1993) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. Absolventă a Universității de Artă și Design din același oraș, a beneficiat de o bursă la Academia de Artă din Szczecin, Polonia. Practica ei este în principal digitală, dar menită să trăiască offline, în instalații care adesea includ textile și plante. Plantele ei spun povești despre mediu, planetă și situații socio-politice evocând povești locale sau neștiute. Din 2016 este membră a colectivului Aici Acolo – un proiect artist run care promovează artiști tineri și emergenți prin organizarea de expoziții în spații nefolosite sau abandonate din Cluj-Napoca.

  • Fișa tehnică
  • TEXTE: excerpt from The Laugh of the Medusa by Helene Cixous / excerpt from Our Fatal Magic by Tai Shani / Mirror by Sylvia Plath
  • VOICE OVER: Bev Gisborne
  • MUZICA: Xenoverb Chorused by Soularflair / nBroken Mirror by 01110010 / Flames (The Beginning) by Frame / Other Directions by Frame / Chillin by Lady Gaga
  • PICTURI: Timoclea Killing Her Rapist by Elisabetta Sirani  / Judith Beheading Holofernes by Artemisia Gentileschi
  • SCANĂRI 3-D: Capela de Nossa Senhora da Boa Morte by Morbase | Museu Virtual / The Porcelain Room by Hallwyl Museum (Hallwylska museet) / The Small Drawing Room by Hallwyl Museum (Hallwylska museet) / Shepherdess Walk Mosaics by artfletch
  • CU SUSȚINEREA: CUTRA

Competiția Națională 1

Toate filmele →

FOR YOU CAN SEE NO OTHER

Thea Lazăr | Durata 8 min.

O frumoasă și furioasă animație hibridă ce parcurge o istorie anume a artei: picturile făcute de bărbați în care femeile sunt puse să se privească în oglindă pentru a părea „vanitoase”. Sătulă să servească privirii masculine, oglinda iese în afara dogmei.

MAYBE THERE IS NO DISTANCE

Letiția Popa | Durata 29 min.

O conversație telefonică despre o relație trecută, în timpul cărei cei doi iubiți încearcă să lămurească ce a rămas nespus între ei, deschide o perspectivă intimă asupra sentimentului de neapartenență în relație cu locul, momentul și țara în care te afli.

DANCEN

Corina Andrian | Durata 16 min.

Dancen este rezultatul întâlnirilor scurte și intime dintre cinci dansatori. Ce spunem când nu vorbim? Filmul coregrafiază acele impulsuri trecătoare care se petrec pe parcursul unei zile, emfatizându-le esența afectivă.

BEING NINA

Adina Mocanu | Durata 18 min.

Nina Kulagina, gospodina rusă cu puteri telekinetice devenită celebră în timpul Războiului Rece, ne relatează povestea „adevărată” a vieții ei în sudul României; într-un univers paralel.

ARCHIVAL STUDY (PORTRAITS)

Răzvan Anton | Durata 6 min.

Archival Study (Portraits) compilează filmări pe 8mm făcute în mare parte de tatăl regizorului de-a lungul anilor ’70 și ’80. Depășind stânjeneala aferentă afișării unui material personal, Răzvan Anton a abordat propria colecție familială prin metodele arhivisticii publice.

A.I. POETRIES OF FEMALE AND NON-FEMALE BEINGS IN GAS STATIONS AT NIGHT

Cristina Iliescu | Durata 18 min.

Cum să parcurgi îndeaproape experiența feminină și non-binară folosindu-te de intermedierea virtuală? Acest documentar experimental practică un tip de privire care transcede granițele realității concrete, căutând factorul uman în tehnologii general accesibile.

Meniu