3 DIALOGUES ABOUT THE FUTURE

Alina Manolache
România, 2022
14 min.

Trei perechi de roboți intră fiecare în dialog. Cum vede inteligența artificială lumea? Cum se vede pe ea însăși? În cugetările algoritmice ale roboților se ascunde multă tandrețe – ce pare să îi preocupe cel mai mult e ceea ce înseamnă a fi om.

Ce poate inteligența artificială să ne învețe, poate chiar despre noi înșine? 3 Dialogues About the Future schimbă perspectiva și îi lasă pe roboți să vorbească, investigându-le procesele de învățare și modul în care percep și se raportează la umanitate. Dar în spatele răcelii algoritmice, în dialogurile dintre cele trei perechi se ascunde căldură și tandrețe. Ce înseamnă să fii om? Cum arată un om? Ce valori deține? Măcar o dată, a fi privit de inteligența artificială nu vine cu un sentiment al supravegherii sau al pericolului, ci, mai degrabă, apare ca un gest de afecțiune reciprocă. Viitorul progresului tehnic încă stă să se dezvăluie, dar, oricât de înfricoșător ar putea părea acesta, 3 Dialogues About the Future sugerează că e loc și pentru frumusețe. (Dora Leu, BIEFF 2022)

Data proiecție și locație

1 octombrie, 21:00, Cinemateca Eforie

Cumpără bilet

Alina Manolache

Alina Manolache este o regizoare română (n. 1990). Practica ei se află la intersecția dintre cinema documentar, cercetare artistică și educație. Prezentată de Filmmaker Magazine ca fiind una dintre primele 5 regizoare din IDFA 2020, Manolache este absolventă a Visions du Réel, IDFA, CPH:DOX, Jihlava și Dokufest. Este autoarea mai multor scurtmetraje și a unui documentar de lungmetraj (Lost Kids On the Beach), precum și a unor webdocumentare comandate pentru VICE și The Guardian. Manolache este licențiată în Fotografie și Video la Universitatea de Arte Plastice din București și are un master în Studii de Societate și Media. Este absolventă a Archidoc, Aristoteles Workshop, Sarajevo Talent Campus și IDFAcademy.

  • Fișa tehnică
  • PRODUCĂTOR/EDITOR: Alina Manolache
  • PRODUCȚIA: Playtime Post
  • EFECTE VIZUALE: Gabi Basalici
  • MUZICĂ: Moby Music

Competiția Națională 2

Toate filmele →

WHEN FLAMINGOS FALL FROM THE SKY

Dragoș Hanciu | Durata 16 min.

Ambiguizând limitele dintre memorie și imaginație, filmul spune povestea unei fiice și a tatălui său, porniți împreună într-un voiaj iernatic. Deși suferindă de o boală oculară, micuța povestește cu lux de amănunte – spre mefiența tatălui – o stranie întâlnire cu un pui de flamingo.

RURAL RUMOR

Chrystèle Nicot, Antoine Alesandrini | Durata 29 min.

Doi țărani moderni, avatare digitale în carne și oase, se lasă puși la treabă de către ventilatoare mini-USB, noile mori ale unui sat abandonat. Fiecare se crede singur și nu mica e surpriza atunci când drumurile li se întâlnesc. Norocul lor?

LOST FOOTAGE

Adrian Țofei | Durata 12 min.

Cum ar arăta un film found footage făcut din material negăsit? Acest experiment conceptual pune la încercare tocmai natura cinemaului de pe poziția unui tribut ironic adus genului horror found footage și culturii sale populare.

FAULTY TECHNOLOGIES

Sabina Suru | Durata 5 min.

Coregrafia de gesturi simple, unduioase, ale unor mâini traversează imaginile neclare ale tehnologiilor defecte.

CUTTING HAND

Alexandra Tatar | Durata 32 min.

Acest video, diaristic și eseistic deopotrivă, are de-a face cu două femei obosite, mamă și fiică, mâncând împreună după lucru. Imaginea manipulată a unor peisaje uniforme și pitorești întrerupe cursul dramei vieții de zi cu zi a muncitorilor sezonieri.

3 DIALOGUES ABOUT THE FUTURE

Alina Manolache | Durata 14 min.

Trei perechi de roboți intră fiecare în dialog. Cum vede inteligența artificială lumea? Cum se vede pe ea însăși? În cugetările algoritmice ale roboților se ascunde multă tandrețe – ce pare să îi preocupe cel mai mult e ceea ce înseamnă a fi om.

Meniu