EL GRAN MOVIMIENTO

Kiro Russo
Bolivia/Franța/Qatar/Elveția, 2021
85 min.

Trei bărbați se avântă în gălăgia și haosul orașului La Paz, în căutarea unui mijloc temporar de subzistență. O bătrână cu suflet mare, un vraci vagabond și toată populația piețelor din oraș sunt martorii neputincioși ai dramelor celor trei.

Un oraș n-a fost niciodată tratat simultan cu atâta poezie și simț al realității: poate că arhitectura urbană din La Paz ne spune multe despre haos, dar e la fel de adevărat că vorbește, prin cadențe misterioase, despre actorii care muncesc la fundația acestui haos. Personajele lui Kiro Russo sunt bolnavi incurabili, oameni obosiți în căutarea alinării sau, și mai simplu, a unui mod decent de supraviețuire, fie ea și temporară. Eschiva permanentă dintre documentar și ficțiune, simbioza lor atât de organică, culorile calde înecate în dezolare și întuneric – toate fac parte din mișcările tectonice ale unui oraș unde salvarea e o umbră palidă proiectată într-un viitor incert. (Andreea Chiper, BIEFF 2022)

Data proiecție și locație

1 octombrie, 18:30, Cinema Elvire Popesco

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Kiro Russo

Născut în La Paz și format la FUC Buenos Aires, Kiro Russo a regizat 3 scurtmetraje – Entreprisse (2010), Juku (2012), Nueva vida (2015) – și un lungmetraj, Viejo Calavera (2016). Lungmetrajul său de debut, Viejo Calavera, a fost selectat în peste 80 de festivaluri și a obținut 23 de premii, printre care Mențiunea specială a juriului la Locarno în 2016, Marele Premiu la Cartagena FF, Mențiunea specială la San Sebastián FF, Premiul juriului la Valdivia FF, Premiul Fipresci la Rio de Janeiro FF, Marele Premiu la Indie Lisboa.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • SCENARIU: Kiro Russo
  • IMAGINE: Pablo Paniagua
  • MONTAJ: Kiro Russo, Pablo Paniagua, Felipe Gálvez
  • SUNET: Mauricio Quiroga, Mercedes Tennina, Juan Pedro Razzari, Emmanuel Croset

 

 

PRODUCĂTORI: Kiro Russo, Pablo Paniagua, Alexa Rivero

PRODUCĂTORI ASOCIAȚI: Dan Wechsler Jamal Zeinal-Zade, Andreas Roald, Miguel Ángel Peñaloza

Competiția Internațională de Lungmetraj

Toate filmele →

A WOMAN ESCAPES

Sofia Bohdanowicz, Burak Çevik, Blake Williams | Durata 81 min.

Trăind singură în Paris după moartea recentă a unei prietene, Audrey își petrece zilele fără vreo motivație clară sau scop precis, așa că începe o corespondență video cu doi prieteni regizori.

SUPER NATURAL

Jorge Jácome | Durata 85 min.

Viduri. Vizualuri abstracte. Portrete tandre ale unor corpuri de toate felurile în fața camerei. Peisaje senzoriale ale Madeirei. Super Natural inspiră și invită la conexiune, căutând înăuntrul, dar și-n afară un sentiment comun de a apartenență la lume.

EL GRAN MOVIMIENTO

Kiro Russo | Durata 85 min.

Trei bărbați se avântă în gălăgia și haosul orașului La Paz, în căutarea unui mijloc temporar de subzistență. O bătrână cu suflet mare, un vraci vagabond și toată populația piețelor din oraș sunt martorii neputincioși ai dramelor celor trei.

HUMAN FLOWERS OF FLESH

Helena Wittmann | Durata 106 min.

Marea e casa Idei - o singură femeie printre cinci bărbați de pe un vas. În căutarea unor urme ascunse și pasagere ale Legiunii Străine, timpul se scurge încet, dilatându-se într-o derivă existențială.

PIAFFE

Ann Oren | Durata 86 min.

Până unde te poate duce obsesia? Evei, o tânără sfioasă, îi crește o coadă misterioasă în timp ce se chinuie să găsească sunetele de foley potrivite pentru o reclamă cu un cal. Noua sa coadă aduce eliberare și o șansă de a experimenta și a se autodescoperi.

NEPTUNE FROST

Anisia Uzeyman, Saul Williams | Durata 109 min.

Atunci când un miner de coltan și un hacker se întâlnesc într-un viitor distopic, sentimentele lor împărtășite de lipsă de apartenență și revoltă se transformă în cântec. Lumea naturală și cea virtuală se împletesc hipnotic, dând naștere unui musical afro-futurist splendid, cu substrat politic.

HERBARIA

Leandro Listorti | Durata 83 min.

Filmat pe peliculă de 16mm și folosind inserții din arhive, Herbaria pornește de la o paralelă aparte între două ramuri ale conservării moderne: cea cinematografică și cea a florei naturale, contemplând natura efemeră comună a celor două ecosisteme.

Meniu