Filmat pe peliculă de 16mm și folosind inserții din arhive, Herbaria pornește de la o paralelă aparte între două ramuri ale conservării moderne: cea cinematografică și cea a florei naturale, contemplând natura efemeră comună a celor două ecosisteme.
Cinematograful este o formă de îmbălsămare a timpului, spunea André Bazin – utilitatea imaginii în mișcare în prezervarea formelor de viață naturale, cât și cea a imaginii însăși (de entropie naturală) este pusă sub lupă în cel de-al doilea lungmetraj semnat de Leandro Listorti. Problematizând moștenirea naturaliștilor germani (de la Alexander von Humboldt încolo) în Argentina și criza climaterică, cineastul argentinian îmbină imagini din laboratoare de științe naturale, urmărind bressonian procesele lor de muncă, cu scurtmetraje științifice din prima jumătate a secolului XX, astfel îndemnând la contemplarea unor concepte precum memorie și moștenire, atât din punct de vedere natural, cât și cultural, științific și chiar ontologic. (Flavia Dima, BIEFF 2022)
Leandro Listorti (n. 1976, Buenos Aires) este un cineast, programator și arhivist argentinian. A lucrat între 2005 și 2015 ca programator la Buenos Aires International Independent Film Festival, iar din 2016 este responsabil de coordonarea tehnică a Museo del Cine din Buenos Aires. Lungmetrajul său de debut, Death Youth, a fost selectat, printre altele, la IDFA, Viennale și Doclisboa. În 2017, împreună cu Paula Zyngierman, a fondat compania de producție MaravillaCine. În 2018, a prezentat în premieră The Endless Film la IFFR Rotterdam și a fost artist în rezidență la Living Archive (Arsenal Berlin). Herbaria (2022) este al doilea său lungmetraj.