Bodily Rites (Rights)

Scurtmetrajele incluse în programul Bodily Rites (Rights) au în centru corpul uman și sarcinile atribuite acestuia în sens natural și social. Folosindu-se de tehnici cinematice diverse, autorii filmelor propuse spre vizionare deconstruiesc resorturile care guvernează rolurile de gen tradiționale, militând pentru re-aproprierea corpului ca vehicul pentru navigarea dorinței. O selecție eterogenă care explorează în maniere uneori polemice, alteori ludice tematici precum spiritualitatea (luată împreună cu corpul queer), hibridizarea transumană între genuri în scopul reproducerii, lăsând totodată spațiu de reflecție asupra unor dinamici personale, sociale și politice complexe - recontextualizarea subiectivității queer în raport cu existența geografică a individului, munca afectivă și politicile de gen, munca de subzistență și tensiunea dintre corpul care există în spațiul și spațiul care co-există în corp. (Emilian Lungu & Oana Ghera)

THE DEMANDS OF ORDINARY DEVOTION

Eva Giolo | Durata 12 min

Un film despre maternitate și creație construit prin diferite metafore vizuale despre circularitate, The Demands of Ordinary Devotion propune o privire deopotrivă ludică și lucidă asupra legăturii dintre munca afectivă și munca creativă.

HYSTERESIS

Robert Seidel | Durata 5 min

Hysteresis îmbină un performance queer cu o serie de proiecții video obținute prin manipularea unui software AI pentru a produce lag-uri vizuale, pornind de la o suită de desene analogice. O traducere în plan vizual a conceptelor de isterie și histerezis pe cât de abstractă, pe atât de flamboaiantă.

EXALTED MARS

Jean-Sébastien Chauvin | Durata 18 min

În Exalted Mars, corpul și orașul sunt interconectate. Sau, mai bine zis, afară se petrece înauntru. Corpul gol al unui bărbat se armonizează cu tensiunea de afară, în timp ce traficul își pierde sunetul și este ghidat de respirația sacadată a bărbatului, în spațiul liminal al somnului.

DIVA

Nicolas Cilins | Durata 29 min

Diva aduce în prim plan o biografie dintr-o perspectivă non-vestică a unei persoane trans, a cărei subiectivitate și manifestare identitară este modelată diferit în orient. Mai mult, filmul documentează dificultățile de zi cu zi cu care se înfruntă persoanele queer în Asia și mijloacele lor de subzistență.

BECOMING MALE IN THE MIDDLE AGES

Pedro Neves Marques | Durata 22 min

Becoming Male in the Middle Ages este o poveste despre fertilitate și posibilitatea trecerii barierei biologice legate de reproducere, cu ajutorul augumentărilor transumane. Corpul devine doar un receptacul pentru ovar sau pentru ovul, fapt ce îi șterge limitările biologice.

A BODY IS A BODY IS A BODY

Cat & Éiméar McClay | Durata 12 min

a body is a body is a body îmbină la nivel personal queerness-ul și religia, punând sub reflector tensiunea subliminală dintre cele două, dar tratând-o într-un mod distant, naturalizând întrepătrunderile dintre cele două dimensiuni înțelese mereu în ricoșeu una față de alta.

Meniu