DIVA

Nicolas Cilins
Elveția, 2022
29 min

Diva aduce în prim plan o biografie dintr-o perspectivă non-vestică a unei persoane trans, a cărei subiectivitate și manifestare identitară este modelată diferit în orient. Mai mult, filmul documentează dificultățile de zi cu zi cu care se înfruntă persoanele queer în Asia și mijloacele lor de subzistență.

Diva prezintă o altă fațetă a identității queer și trans, netrecută prin filtrul cultural vestic, ale cărui perspective drag și trans sunt deja afectate de iconicizare și capitalizare. În Vietnam, Diva Cat Thy își prezintă identitatea într-o manieră multifațetată. Campy și sinceră, își performează identitatea cu flamboianță și modestie, în încercările sale de a subzista – printr-o mică afacere de mâncare stradală, prezentarea concursurilor de bingo sau prin vlogging-ul pe social media. Identitatea trans este modelată trans-geografic, fiind afectată de condițiile socio-politice ale spațiului în care există. Perspectivele queer din orient sunt dublu marginale, fiind puțin luate în discuție în spațiul european și vestic, iar Diva creează o crăpătură în hegemonica discursivă. (Emilian Lungu)

Data proiecție și locație

27 septembrie, 18:30, Cinemateca Eforie

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Nicolas Cilins

Nicolas Cilins (n. 1985, Franța) este un artist care locuiește în Geneva, Elveția, și lucrează în domeniul artelor vizuale, al filmului și al artei performative. A expus lucrări în muzee, teatre și festivaluri de film și a câștigat mai multe premii, inclusiv Swiss Theatre Award (cu Cie Yan Duyvendak, 2019) și Swiss Art Awards (2018). Printre colecțiile publice se numără Arsenal, Institut für Film und Videokunst din Germania; Kunstmuseum Bern, Elveția; FRAC Poitou-Charentes, Franța; FCAC & FMAC din Geneva, respectiv colecțiile cantonale și municipale. Filmografia sa include scurtmetrajele: The Way We Walk (2020), Karen (2020), Marabout (2018), Bricofutur (2016), Gineva (2015), Stalin’s World (2013) și Moroccan Archaeologies (2012).

  • Fișa tehnică
  • DISTRIBUȚIE: Diva Cat Thy, Miss Tien Giang, Sim Let, Ngoc Huyen, Father Dragon, Hop Thu Thoai, Miss Tien’s husband, Nhu Y, Mr Tu Dat, Mr Trung
  • TRADUCERI: Dustin Duong
  • MONTAJ: Nicolas Cilins
  • MIXAJ DE SUNET: Philippe Ciompi
  • CONSILIER ARTISTIC: Yan Duyvendak
  • MULȚUMIRI SPECIALE: Dominique Auvray, Charlotte Terrapon
  • SPRIJIN DE PRODUCȚIE: Republic and Canton of Geneva, the city of Geneva, Pro Helvetia
  • SPRIJIN DE COMUNICARE: Swiss films & OFC

Bodily Rites (Rights)

Toate filmele →

THE DEMANDS OF ORDINARY DEVOTION

Eva Giolo | Durata 12 min

Un film despre maternitate și creație construit prin diferite metafore vizuale despre circularitate, The Demands of Ordinary Devotion propune o privire deopotrivă ludică și lucidă asupra legăturii dintre munca afectivă și munca creativă.

HYSTERESIS

Robert Seidel | Durata 5 min

Hysteresis îmbină un performance queer cu o serie de proiecții video obținute prin manipularea unui software AI pentru a produce lag-uri vizuale, pornind de la o suită de desene analogice. O traducere în plan vizual a conceptelor de isterie și histerezis pe cât de abstractă, pe atât de flamboaiantă.

EXALTED MARS

Jean-Sébastien Chauvin | Durata 18 min

În Exalted Mars, corpul și orașul sunt interconectate. Sau, mai bine zis, afară se petrece înauntru. Corpul gol al unui bărbat se armonizează cu tensiunea de afară, în timp ce traficul își pierde sunetul și este ghidat de respirația sacadată a bărbatului, în spațiul liminal al somnului.

DIVA

Nicolas Cilins | Durata 29 min

Diva aduce în prim plan o biografie dintr-o perspectivă non-vestică a unei persoane trans, a cărei subiectivitate și manifestare identitară este modelată diferit în orient. Mai mult, filmul documentează dificultățile de zi cu zi cu care se înfruntă persoanele queer în Asia și mijloacele lor de subzistență.

BECOMING MALE IN THE MIDDLE AGES

Pedro Neves Marques | Durata 22 min

Becoming Male in the Middle Ages este o poveste despre fertilitate și posibilitatea trecerii barierei biologice legate de reproducere, cu ajutorul augumentărilor transumane. Corpul devine doar un receptacul pentru ovar sau pentru ovul, fapt ce îi șterge limitările biologice.

A BODY IS A BODY IS A BODY

Cat & Éiméar McClay | Durata 12 min

a body is a body is a body îmbină la nivel personal queerness-ul și religia, punând sub reflector tensiunea subliminală dintre cele două, dar tratând-o într-un mod distant, naturalizând întrepătrunderile dintre cele două dimensiuni înțelese mereu în ricoșeu una față de alta.

Meniu