Diva aduce în prim plan o biografie dintr-o perspectivă non-vestică a unei persoane trans, a cărei subiectivitate și manifestare identitară este modelată diferit în orient. Mai mult, filmul documentează dificultățile de zi cu zi cu care se înfruntă persoanele queer în Asia și mijloacele lor de subzistență.
Diva prezintă o altă fațetă a identității queer și trans, netrecută prin filtrul cultural vestic, ale cărui perspective drag și trans sunt deja afectate de iconicizare și capitalizare. În Vietnam, Diva Cat Thy își prezintă identitatea într-o manieră multifațetată. Campy și sinceră, își performează identitatea cu flamboianță și modestie, în încercările sale de a subzista – printr-o mică afacere de mâncare stradală, prezentarea concursurilor de bingo sau prin vlogging-ul pe social media. Identitatea trans este modelată trans-geografic, fiind afectată de condițiile socio-politice ale spațiului în care există. Perspectivele queer din orient sunt dublu marginale, fiind puțin luate în discuție în spațiul european și vestic, iar Diva creează o crăpătură în hegemonica discursivă. (Emilian Lungu)
Nicolas Cilins (n. 1985, Franța) este un artist care locuiește în Geneva, Elveția, și lucrează în domeniul artelor vizuale, al filmului și al artei performative. A expus lucrări în muzee, teatre și festivaluri de film și a câștigat mai multe premii, inclusiv Swiss Theatre Award (cu Cie Yan Duyvendak, 2019) și Swiss Art Awards (2018). Printre colecțiile publice se numără Arsenal, Institut für Film und Videokunst din Germania; Kunstmuseum Bern, Elveția; FRAC Poitou-Charentes, Franța; FCAC & FMAC din Geneva, respectiv colecțiile cantonale și municipale. Filmografia sa include scurtmetrajele: The Way We Walk (2020), Karen (2020), Marabout (2018), Bricofutur (2016), Gineva (2015), Stalin’s World (2013) și Moroccan Archaeologies (2012).