BECOMING MALE IN THE MIDDLE AGES

Pedro Neves Marques
Portugalia, 2022
22 min

Becoming Male in the Middle Ages este o poveste despre fertilitate și posibilitatea trecerii barierei biologice legate de reproducere, cu ajutorul augumentărilor transumane. Corpul devine doar un receptacul pentru ovar sau pentru ovul, fapt ce îi șterge limitările biologice.

Becoming Male in the Middle Ages este relatarea afectivă a impactului emoțional pe care îl poate avea fertilitatea (sau lipsa ei). În aceeași măsură, filmul discută dinamica dintre naturalitatea fertilității (aici, la pachet cu presiunile sociale) și posibila ei artificialitate. În Becoming Male in the Middle Ages, știința a făcut un progres suficient de mare pentru a oferi fertilitate artificială, indiferent de aparatul reproductiv pe care persoana îl deține biologic, întru îndeplinirea dorinței reproductive: implantul unui ovar în corpul unui bărbat, fertilizarea sa, apoi implantarea ovulului într-un corp gazdă pentru a-l crește. Sexualitatea queer, corpul nonbinar și transuman, autonomia corporală și presiunile normativului sunt tematicile pe care filmul le pune sub reflector. (Emilian Lungu)

Data proiecție și locație

27 septembrie, 18:30, Cinemateca Eforie

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Pedro Neves Marques

Pedro Neves Marques este regizor, artist vizual și scriitor (n. 1984, Lisabona). Filmografia sa include scurtmetrajele de ficțiune The Bite, care a avut premiera la TIFF – Wavelengths și NYFF – Projections în 2019 și a fost premiat la Go Short Nijmegen, Short Waves, Sicilia Queer Film Festival, MixBrasil și MIEFF, și Exterminator Seed care a avut premiera la IndieLisboa în 2017. A regizat și documentarul politic de scurtmetraj Art and Hurt (2018). A avut expoziții personale în instituții de artă contemporană precum Castello di Rivoli, High Line, e-flux, CA2M, CaixaForum, Gasworks, Pérez Art Museum Miami. Împreună cu Catarina de Sousa, a fondat compania de producție Foi Bonita a Festa în 2021.

  • Fișa tehnică
  • SCENARIU: Pedro Neves Marques
  • IMAGINE: Marta Simões
  • SUNET: Bernardo Theriaga
  • MONTAJ: Margarida Lucas
  • PRODUCĂTOR: Catarina de Sousa
  • PRODUCȚIA: Foi Bonita a Festa
  • DISTRIBUȚIE: Isabel Costa, Zé Bernardino, Nuno Nolasco, Pedro Neves Marques, Joana Manuel, Vítor de Andrade

 

 

Bodily Rites (Rights)

Toate filmele →

THE DEMANDS OF ORDINARY DEVOTION

Eva Giolo | Durata 12 min

Un film despre maternitate și creație construit prin diferite metafore vizuale despre circularitate, The Demands of Ordinary Devotion propune o privire deopotrivă ludică și lucidă asupra legăturii dintre munca afectivă și munca creativă.

HYSTERESIS

Robert Seidel | Durata 5 min

Hysteresis îmbină un performance queer cu o serie de proiecții video obținute prin manipularea unui software AI pentru a produce lag-uri vizuale, pornind de la o suită de desene analogice. O traducere în plan vizual a conceptelor de isterie și histerezis pe cât de abstractă, pe atât de flamboaiantă.

EXALTED MARS

Jean-Sébastien Chauvin | Durata 18 min

În Exalted Mars, corpul și orașul sunt interconectate. Sau, mai bine zis, afară se petrece înauntru. Corpul gol al unui bărbat se armonizează cu tensiunea de afară, în timp ce traficul își pierde sunetul și este ghidat de respirația sacadată a bărbatului, în spațiul liminal al somnului.

DIVA

Nicolas Cilins | Durata 29 min

Diva aduce în prim plan o biografie dintr-o perspectivă non-vestică a unei persoane trans, a cărei subiectivitate și manifestare identitară este modelată diferit în orient. Mai mult, filmul documentează dificultățile de zi cu zi cu care se înfruntă persoanele queer în Asia și mijloacele lor de subzistență.

BECOMING MALE IN THE MIDDLE AGES

Pedro Neves Marques | Durata 22 min

Becoming Male in the Middle Ages este o poveste despre fertilitate și posibilitatea trecerii barierei biologice legate de reproducere, cu ajutorul augumentărilor transumane. Corpul devine doar un receptacul pentru ovar sau pentru ovul, fapt ce îi șterge limitările biologice.

A BODY IS A BODY IS A BODY

Cat & Éiméar McClay | Durata 12 min

a body is a body is a body îmbină la nivel personal queerness-ul și religia, punând sub reflector tensiunea subliminală dintre cele două, dar tratând-o într-un mod distant, naturalizând întrepătrunderile dintre cele două dimensiuni înțelese mereu în ricoșeu una față de alta.

Meniu