Hysteresis îmbină un performance queer cu o serie de proiecții video obținute prin manipularea unui software AI pentru a produce lag-uri vizuale, pornind de la o suită de desene analogice. O traducere în plan vizual a conceptelor de isterie și histerezis pe cât de abstractă, pe atât de flamboaiantă.
În Hysteresis, autorul se folosește de tehnici de machine learning ca metodă de manipulare vizuală a unor desene înregistrate în baza de date a unui software AI. Rezultatul este o falie fluidă de detalii vizuale, proiectate de Robert Seidl pe suprafața corporală al unui performer surprins într-o mișcarea scenică fluidă. Mișcarea corporală intervine adeseori în motricitatea proiecției și îi dictează sensul. Disrupția vizuală produce angoasă semantică la întâlnirea cu manifestarea isterică a unui AI, a cărui traducere vizuală este simultan flamboiantă, barocă, fluidă și disparată simbolic. (Emilian Lungu)
Robert Seidel (n. 1977) este un artist și curator care trăiește la Berlin și Jena. Și-a început studiile în biologie înainte de a se transfera la Universitatea Bauhaus din Weimar pentru a-și completa diploma în media design. Proiecțiile, instalațiile și filmele sale experimentale au fost prezentate în cadrul a numeroase festivaluri, la galerii și muzee precum Palais des Beaux-Arts Lille, ZKM Karlsruhe, Art Center Nabi Seoul, Young Projects Los Angeles, Museum of Image and Sound São Paulo și MOCA Taipei. În lucrările sale, este interesat de depășirea limitelor frumuseții abstracte prin abordări cinematografice, precum și prin cele inspirate din știință și tehnologie.