HYSTERESIS

Robert Seidel
Germania, 2021
5 min

Hysteresis  îmbină un performance queer cu o serie de proiecții video obținute prin manipularea unui software AI pentru a produce lag-uri vizuale, pornind de la o  suită de desene analogice. O traducere în plan vizual a conceptelor de isterie și histerezis pe cât de abstractă, pe atât de flamboaiantă.

În Hysteresis, autorul  se folosește de tehnici de machine learning ca metodă de manipulare vizuală a unor desene înregistrate în baza de date a unui software AI. Rezultatul este o falie fluidă de detalii vizuale, proiectate de Robert Seidl pe suprafața  corporală  al unui performer surprins într-o mișcarea scenică fluidă. Mișcarea corporală intervine adeseori în motricitatea proiecției și îi dictează sensul. Disrupția vizuală produce angoasă semantică la întâlnirea cu manifestarea isterică a unui AI, a cărui traducere vizuală este simultan flamboiantă, barocă, fluidă și disparată simbolic. (Emilian Lungu)

Data proiecție și locație

27 septembrie, 18:30, Cinemateca Eforie

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Robert Seidel

Robert Seidel (n. 1977) este un artist și curator care trăiește la Berlin și Jena. Și-a început studiile în biologie înainte de a se transfera la Universitatea Bauhaus din Weimar pentru a-și completa diploma în media design. Proiecțiile, instalațiile și filmele sale experimentale au fost prezentate în cadrul a numeroase festivaluri, la galerii și muzee precum Palais des Beaux-Arts Lille, ZKM Karlsruhe, Art Center Nabi Seoul, Young Projects Los Angeles, Museum of Image and Sound São Paulo și MOCA Taipei. În lucrările sale, este interesat de depășirea limitelor frumuseții abstracte prin abordări cinematografice, precum și prin cele inspirate din știință și tehnologie.

  • Fișa tehnică
  • MUZICA: Oval
  • PERFORMER: Tsuki
  • GRAFICA: Bureau Now
  • MIXAJ DE SUNET: David Kamp
  • SUSȚINERE: Miriam Eichner, Carolin Israel, Falk Müller, Paul Seidel
  • FINANȚAT DE: German Federal Film Board

Bodily Rites (Rights)

Toate filmele →

THE DEMANDS OF ORDINARY DEVOTION

Eva Giolo | Durata 12 min

Un film despre maternitate și creație construit prin diferite metafore vizuale despre circularitate, The Demands of Ordinary Devotion propune o privire deopotrivă ludică și lucidă asupra legăturii dintre munca afectivă și munca creativă.

HYSTERESIS

Robert Seidel | Durata 5 min

Hysteresis îmbină un performance queer cu o serie de proiecții video obținute prin manipularea unui software AI pentru a produce lag-uri vizuale, pornind de la o suită de desene analogice. O traducere în plan vizual a conceptelor de isterie și histerezis pe cât de abstractă, pe atât de flamboaiantă.

EXALTED MARS

Jean-Sébastien Chauvin | Durata 18 min

În Exalted Mars, corpul și orașul sunt interconectate. Sau, mai bine zis, afară se petrece înauntru. Corpul gol al unui bărbat se armonizează cu tensiunea de afară, în timp ce traficul își pierde sunetul și este ghidat de respirația sacadată a bărbatului, în spațiul liminal al somnului.

DIVA

Nicolas Cilins | Durata 29 min

Diva aduce în prim plan o biografie dintr-o perspectivă non-vestică a unei persoane trans, a cărei subiectivitate și manifestare identitară este modelată diferit în orient. Mai mult, filmul documentează dificultățile de zi cu zi cu care se înfruntă persoanele queer în Asia și mijloacele lor de subzistență.

BECOMING MALE IN THE MIDDLE AGES

Pedro Neves Marques | Durata 22 min

Becoming Male in the Middle Ages este o poveste despre fertilitate și posibilitatea trecerii barierei biologice legate de reproducere, cu ajutorul augumentărilor transumane. Corpul devine doar un receptacul pentru ovar sau pentru ovul, fapt ce îi șterge limitările biologice.

A BODY IS A BODY IS A BODY

Cat & Éiméar McClay | Durata 12 min

a body is a body is a body îmbină la nivel personal queerness-ul și religia, punând sub reflector tensiunea subliminală dintre cele două, dar tratând-o într-un mod distant, naturalizând întrepătrunderile dintre cele două dimensiuni înțelese mereu în ricoșeu una față de alta.

Meniu