YAROKAMENA

Andrés Jurado
Portugalia/Columbia, 2022
21 min

Povestea lui Yakomena nu s-a terminat odată cu moartea lui: la câteva decenii după aceasta, un regizor se întoarce la miticul luptător columbian pentru a ne aminti o lecție despre rezistența în fața opresiunii colonialiste.

Yarokamena e un personaj de legendă: organizând la începutul secolului XX revolte împotriva exploatatorilor occidentali de cauciuc, băștinașul amazon a devenit o figură mitică, sinonimă cu rezistența în fața ofensivei colonialiste. Gerardo Sueche Cañube îl evocă pe Yakomena, care se deghizează într-o apariție incandescentă și povestește istoria sângeroasă a venirii europenilor, învăluit într-o lumină de culoarea sângelui. Ca printr-un hublou, vedem ruinele exploatărilor, triste schelete ale civilizației moderne, acum ruginite și date uitării. Aduse la viață de o voce molcomă, printre ruine apar fantomele indigenilor torturați și uciși, se aud țipetele disperate ale femeilor violate, bântuie ecoul destinelor întrerupte mult prea devreme. (Andreea Chiper)

Data proiecție și locație

30 septembrie, 20:00, Cinema Elvire Popesco

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Andrés Jurado

Andrés Jurado (n. 1980, Columbia) este artist, regizor și producător. Lucrările sale explorează intersecțiile dintre cinemaul experimental și extins, arhive, contra-arhive, artă contemporană, propagandă, țânțari, extratereștri, cursa spațială și incidențele acestora în construcția narațiunilor și politicilor contemporane. Lucrările sale au fost prezentate în cadrul Docs Buenos Aires, MIDBO Bogotá International Documentary Festival, EMAF, printre altele. Este co-fondator și co-director al Laboratorului de Cinema Experimental și Teatru Expandat La Vulcanizadora. A făcut parte din echipa de arhitectură criminalistică în cadrul investigației privind deposedarea de terenuri, dispariția și defrișările din Columbia din 2021.

  • Fișa tehnică
  • PERFORMER: Gerardo Sueche Cañube
  • PRODUCȚIE: La Vulcanizadora
  • CO-PRODUCȚIE: Kintop Films
  • PRODUCĂTORI: Maria Rojas Arias, Ansgar Schaefer
  • CU SPRIJINUL: Goethe-Institut Kolumbien, Instituto do Cinema e do Audiovisual ICA, Fondo para el Desarrollo Cinematográfico FDC.

Handle With Care

Toate filmele →

YAROKAMENA

Andrés Jurado | Durata 21 min

Povestea lui Yakomena nu s-a terminat odată cu moartea lui: la câteva decenii după aceasta, un regizor se întoarce la miticul luptător columbian pentru a ne aminti o lecție despre rezistența în fața opresiunii colonialiste.

WATCH THE FIRE OF BURN INSIDE IT

Caroline Poggi, Jonathan Vinel | Durata 18 min

În ritm de muzică electronică, un personaj misterios, ce ține o canistră de benzină în mână, hoinărește pe câmpiile corsicane și, ca într-o odă adusă focului purificator, arde tot ce întâlnește în cale.

THE SPIRAL

María Silvia Esteve | Durata 19 min.

Un mesaj audio pe WhatsApp deschide ușa spre o prăbușire emoțională. Vocea unei femei alunecând într-un atac de anxietate împinge personajul înspre explorarea unui labirint de frici și emoții care au de-a face cu copilăria, familia și singurătatea asociată ideii de “acasă”.

MANTA RAY

Anton Bialas | Durata 30 min

Trei personaje își trăiesc propriile insurgențe în Parisul contemporan, în rebeliuni personale prin care evadează dincolo de regulile unui oraș din ce în ce mai ostil.

IT’S RAINING FROGS OUTSIDE

Maria Estela Paiso | Durata 14 min

Sfârșitul lumii e aproape, iar din cer plouă cu broaște. Reîntoarsă în casa copilăriei, Maya nu se mai poate simți acasă. Copleșită de singurătate, izolare și disperare, aceasta alunecă într-un vis febril, ca un film horror care se derulează pe pereții minții.

Meniu