THE SPIRAL

María Silvia Esteve
Argentina, 2022
19 min.

Un mesaj audio pe WhatsApp deschide ușa spre o prăbușire emoțională. Vocea unei femei alunecând într-un atac de anxietate împinge personajul înspre explorarea unui labirint de frici și emoții care au de-a face cu copilăria, familia și singurătatea asociată ideii de “acasă”.

Un fragment de film vechi ne amintește de figura necunoscută din oglindă, umbre de gânduri cresc înspăimântătoare din întuneric, multiplicându-se la nesfârșit, fragmente de voci pline exasperare sau deznădejde ne întâmpină la fiecare colț. María Silvia Esteve își poartă spectatorul de-a lungul unui coridor al groazei: de la un capăt la altul, pereții sunt tapetați cu frici și obsesii, din penumbră pândește angoasa, de sub pat se ițesc ghearele singurătății – nimic altceva decât imaginea atacului de panică. Filmul ei e ca un puzzle disperat cu piese tocite la margini: chiar dacă nu se potrivesc perfect în imaginea finală, tabloul va rămâne la fel de înspăimântător, imaginea din oglindă la fel de perfidă. (Andreea Chiper, BIEFF 2022)

Data proiecție și locație

30 septembrie, 20:00, Cinema Elvire Popesco

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

María Silvia Esteve

María Silvia Esteve este o regizoare de film argentiniană, născută în Guatemala. Filmul său de debut, Silvia, a avut premiera mondială la IDFA, a primit premiul Artistic Vision la Docaviv și a fost premiat, printre altele, la Festivalul de Film Habana și DocLisboa. Selectată pentru Bienala de Artă Tânără din Buenos Aires, regizoarea a participat la Școala de Vară IDFA și la IDFA Project Space, noul său proiect în curs de dezvoltare, Mailin, câștigător al IDFA Bertha Fund și dublu premiat la Visions du Réel Industry ca proiectul cu cel mai mare potențial internațional. În prezent, Silvia scrie primul său lungmetraj de ficțiune, Fauces, câștigător al premiului Focus COPRO’ 2022.

  • Fișa tehnică
  • DISTRIBUȚIA: Emma Isabella, Richard Townley, Viveca Paoli
  • SCENARIUL / ANIMAȚIA / COMPOZIȚIA / MONTAJUL: María Silvia Esteve
  • PRODUCĂTORI: Laura Mara Tablón, María Silvia Esteve
  • PRODUCȚIA: Rita Cine & Hanna Films

Handle With Care

Toate filmele →

YAROKAMENA

Andrés Jurado | Durata 21 min

Povestea lui Yakomena nu s-a terminat odată cu moartea lui: la câteva decenii după aceasta, un regizor se întoarce la miticul luptător columbian pentru a ne aminti o lecție despre rezistența în fața opresiunii colonialiste.

WATCH THE FIRE OF BURN INSIDE IT

Caroline Poggi, Jonathan Vinel | Durata 18 min

În ritm de muzică electronică, un personaj misterios, ce ține o canistră de benzină în mână, hoinărește pe câmpiile corsicane și, ca într-o odă adusă focului purificator, arde tot ce întâlnește în cale.

THE SPIRAL

María Silvia Esteve | Durata 19 min.

Un mesaj audio pe WhatsApp deschide ușa spre o prăbușire emoțională. Vocea unei femei alunecând într-un atac de anxietate împinge personajul înspre explorarea unui labirint de frici și emoții care au de-a face cu copilăria, familia și singurătatea asociată ideii de “acasă”.

MANTA RAY

Anton Bialas | Durata 30 min

Trei personaje își trăiesc propriile insurgențe în Parisul contemporan, în rebeliuni personale prin care evadează dincolo de regulile unui oraș din ce în ce mai ostil.

IT’S RAINING FROGS OUTSIDE

Maria Estela Paiso | Durata 14 min

Sfârșitul lumii e aproape, iar din cer plouă cu broaște. Reîntoarsă în casa copilăriei, Maya nu se mai poate simți acasă. Copleșită de singurătate, izolare și disperare, aceasta alunecă într-un vis febril, ca un film horror care se derulează pe pereții minții.

Meniu