Future (After) Life

Vechea lege conform căreia prezentul influențează viitorul s-a dinamitat. Viitorul e deja acum – atât într-un sens plin de speranță, cât și într-unul cu oarecare valențe distopice. Cum interacționăm cu sistemul, fie el cel de operare sau cel socio-politic? De la natura muncii în contemporaneitate la inteligență artificială sau la media populară, Future (After) Life investighează maniera în care progresul și-a pus amprenta pe modul nostru de viață, disecând tensiuni și anxietăți, dar lăsând loc și pentru tandrețe sau chiar pentru rebeliune. În mijlocului lucrurilor se află imaginea, ca mediator și ca instrument esențial nu doar de oglindire sau de autodefinire a prezentului, ci și ca unealtă integrată utilitar în noua muncă de toate zilele. (Dora Leu)

POLYCEPHALY IN D

Michael Robinson | Durata 23 min

Polycephaly in D e o explorare dens colată a derivei existențiale, a traumei colective și a unei căderi în gol la nivel psihologic definitorie pentru lumea contemporană. A sări cu avânt, a cădea și a-ți cunoaște noul sine într-un cutremur – un cap se pierde pentru a lăsa altul să crească în locul lui.

LIFE, AS A DREAM

Zhao Xu | Durata 20 min

Cinci muncitori dorm. Despre ce visează? Vocile lor rememorează vise, dar par mai degrabă să-și povestească viețile de zi cu zi. Printre momente iluzorii și pline de lirism se strecoară sugestia precarității și a unei oboseli profunde.

HARDLY WORKING

Total Refusal | Durata 21 min

Ne aflăm în interiorul unui joc video. Viețile lipsite de surprize ale personajelor NPC (non-playable characters) se desfășoară în buclă, animând mecanic simularea. Dar oare ce pot spune gesturile lor repetitive despre natura muncii și a vieții sub capitalism?

AGRILOGISTICS

Gerard Ortín Castellví | Durata 21 min

Agrilogistics privește către transformările tehnologice recente din agricultura industrială contemporană, unde totul este procesat prin intermediul camerelor și al seturilor de date. Doar noaptea lucrurile prind „viață”, când plantele, animalele și mașinile se amestecă unele cu altele.

3 DIALOGUES ABOUT THE FUTURE

Alina Manolache | Durata 14 min

Trei perechi de roboți intră fiecare în dialog. Cum vede inteligența artificială lumea? Cum se vede pe ea însăși? În cugetările algoritmice ale roboților se ascunde multă tandrețe – ce pare să îi preocupe cel mai mult e ceea ce înseamnă a fi om.

Meniu