LIFE, AS A DREAM

Zhao Xu
China, 2021
20 min

Cinci muncitori dorm. Despre ce visează? Vocile lor rememorează vise, dar par mai degrabă să-și povestească viețile de zi cu zi. Printre momente iluzorii și pline de lirism se strecoară sugestia precarității și a unei oboseli profunde.

Despre ce visează clasa muncitoare? Zhao Xu întreprinde o colecție lirică de portrete pe cât de individuale, pe atât de universale despre anxietățile pe care le provoacă piața modernă a muncii. Personajele sale sunt un șofer de ride-share, un agent imobiliar, o femeie de menaj, un lucrător din construcții și un curier. Visele lor sunt oglinda cotidianului, o viață apăsătoare, dusă etern la limita oboselii, pe care mulți adesea n-o remarcă. În calmul nopții, printre destăinuirile meditative ale celor cinci muncitori se strecoară, ca un fior de aer rece, sugestia unor condiții de muncă și de trai precare. Așa cum induc și cadrele sale statice, iluzorii, Life, as a Dream e dominat de o atmosferă incertă, a unui perpetuu „între”. (Dora Leu)

Data proiecție și locație

27 septembrie, 21:00, Cinemateca Eforie

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Zhao Xu

Zhao Xu este regizor de film și artist vizual, stabilit în Beijing. Filmele sale au fost selectate de Visions du Réel, FIRST International Film Festival și West Lake International Documentary Film Festival. De asemenea, filmele sale au fost proiectate în instituții de artă precum UCCA Centre for Contemporary Art, Power Station of Art și Three Shadows Xiamen Photography Art Centre. Filmografia sa include: Life, as a Dream (2021) și Shape of the World (2021).

  • Fișa tehnică
  • ÎN ROLURILE PRINCIPALE: Yu Zhigang, Chen Weixing, Zhou Ying, Wang Qiang, Wei Jiaming
  • MONTAJ / PRODUCȚIE: Zhao Xu
  • IMAGINEA: Yin Yong
  • TRADUCĂTOR: Shelly Kraicer THANKS:
  • MULȚUMIRI SPECIALE: Li Jia, Mu Lan Li Xia, Ma Mengjie, Shen Ruilan

Future (After) Life

Toate filmele →

POLYCEPHALY IN D

Michael Robinson | Durata 23 min

Polycephaly in D e o explorare dens colată a derivei existențiale, a traumei colective și a unei căderi în gol la nivel psihologic definitorie pentru lumea contemporană. A sări cu avânt, a cădea și a-ți cunoaște noul sine într-un cutremur – un cap se pierde pentru a lăsa altul să crească în locul lui.

LIFE, AS A DREAM

Zhao Xu | Durata 20 min

Cinci muncitori dorm. Despre ce visează? Vocile lor rememorează vise, dar par mai degrabă să-și povestească viețile de zi cu zi. Printre momente iluzorii și pline de lirism se strecoară sugestia precarității și a unei oboseli profunde.

HARDLY WORKING

Total Refusal | Durata 21 min

Ne aflăm în interiorul unui joc video. Viețile lipsite de surprize ale personajelor NPC (non-playable characters) se desfășoară în buclă, animând mecanic simularea. Dar oare ce pot spune gesturile lor repetitive despre natura muncii și a vieții sub capitalism?

AGRILOGISTICS

Gerard Ortín Castellví | Durata 21 min

Agrilogistics privește către transformările tehnologice recente din agricultura industrială contemporană, unde totul este procesat prin intermediul camerelor și al seturilor de date. Doar noaptea lucrurile prind „viață”, când plantele, animalele și mașinile se amestecă unele cu altele.

3 DIALOGUES ABOUT THE FUTURE

Alina Manolache | Durata 14 min

Trei perechi de roboți intră fiecare în dialog. Cum vede inteligența artificială lumea? Cum se vede pe ea însăși? În cugetările algoritmice ale roboților se ascunde multă tandrețe – ce pare să îi preocupe cel mai mult e ceea ce înseamnă a fi om.

Meniu