HARDLY WORKING

Total Refusal
Austria, 2022
21 min

Ne aflăm în interiorul unui joc video. Viețile lipsite de surprize ale personajelor NPC (non-playable characters) se desfășoară în buclă, animând mecanic simularea. Dar oare ce pot spune gesturile lor repetitive despre natura muncii și a vieții sub capitalism?

Personajele din fundal sunt actanții principali ai Hardly Working – NPC-urile, figurile umane care populează realitatea unui joc video, prinse într-o buclă temporală în care desfășoară la nesfârșit aceleași munci ingrate. Zi de zi, acestea sunt condamnate la o prezență permanentă, la același set de sarcini executate fără participarea conștiinței sau a voinței. De la cuie care se bat inutil în aceleași scânduri la haine care se spală în aceeași găleată indiferent de vreme, comentariul perspicace al naratorului construiește pornind de la aceste tipologii sisifice o analiză a absurdității legilor și a proceselor de muncă ce guvernează capitalismul. Filmul colectivului austriac Total Refusal speculează o actualitate imediată, în care singurul mod de a câștiga jocul este refuzul de a-l mai juca. (Dora Leu)

Data proiecție și locație

27 septembrie, 21:00, Cinemateca Eforie

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Total Refusal

Grupul pseudo-marxist de guerillă media Total Refusal explorează și pune în practică strategii de intervenție artistică în jocurile pe calculator. Aceștia lucrează cu instrumente de însușire și rededicare a resurselor de joc. Filmele și performance-urile lor au fost prezentate, printre altele, la Berlinale și la MoMA din New York și au primit recent premiul pentru cel mai bun documentar austriac de scurtmetraj (Diagonale’20, Graz). Membrii actuali ai trupei Total Refusal sunt: Susanna Flock, Adrian Jonas Haim, Jona Kleinlein, Robin Klengel, Leonhard Müllner & Michael Stumpf. Printre lucrările lor se numără: Everyday Daylight (Performance online, 2021), How to disappear (Scurtmetraj, 2020), Operation Jane Walk (Performance, 2018).

  • Fișa tehnică
  • SCENARIUL ADAPTAT / IMAGINEA / ÎNREGISTRĂRI SONORE / MONTAJ / SCENARIUL: Total Refusal / Susanna Flock, Robin Klengel, Leonhard Müllner, Michael Stumpf
  • DESIGN DE SUNET: Bernhard Zorzi
  • COMPOZIȚIE MUZICALĂ: Adrian Haim
  • TRADUCEREA: Michael Stumpf
  • MODDING: RCPisawesome
  • PEISAJELE: Rockstar Games
  • SUSȚINUT DE: Kunstraum Steiermark stipend (Land Steiermark), Kunsthaus Graz
  • CU SPRIJINUL: Creative Europe Culture Programme of the European Union

Future (After) Life

Toate filmele →

POLYCEPHALY IN D

Michael Robinson | Durata 23 min

Polycephaly in D e o explorare dens colată a derivei existențiale, a traumei colective și a unei căderi în gol la nivel psihologic definitorie pentru lumea contemporană. A sări cu avânt, a cădea și a-ți cunoaște noul sine într-un cutremur – un cap se pierde pentru a lăsa altul să crească în locul lui.

LIFE, AS A DREAM

Zhao Xu | Durata 20 min

Cinci muncitori dorm. Despre ce visează? Vocile lor rememorează vise, dar par mai degrabă să-și povestească viețile de zi cu zi. Printre momente iluzorii și pline de lirism se strecoară sugestia precarității și a unei oboseli profunde.

HARDLY WORKING

Total Refusal | Durata 21 min

Ne aflăm în interiorul unui joc video. Viețile lipsite de surprize ale personajelor NPC (non-playable characters) se desfășoară în buclă, animând mecanic simularea. Dar oare ce pot spune gesturile lor repetitive despre natura muncii și a vieții sub capitalism?

AGRILOGISTICS

Gerard Ortín Castellví | Durata 21 min

Agrilogistics privește către transformările tehnologice recente din agricultura industrială contemporană, unde totul este procesat prin intermediul camerelor și al seturilor de date. Doar noaptea lucrurile prind „viață”, când plantele, animalele și mașinile se amestecă unele cu altele.

3 DIALOGUES ABOUT THE FUTURE

Alina Manolache | Durata 14 min

Trei perechi de roboți intră fiecare în dialog. Cum vede inteligența artificială lumea? Cum se vede pe ea însăși? În cugetările algoritmice ale roboților se ascunde multă tandrețe – ce pare să îi preocupe cel mai mult e ceea ce înseamnă a fi om.

Meniu