Trei perechi de roboți intră fiecare în dialog. Cum vede inteligența artificială lumea? Cum se vede pe ea însăși? În cugetările algoritmice ale roboților se ascunde multă tandrețe – ce pare să îi preocupe cel mai mult e ceea ce înseamnă a fi om.
Ce poate inteligența artificială să ne învețe, poate chiar despre noi înșine? 3 Dialogues About the Future schimbă perspectiva și îi lasă pe roboți să vorbească, investigându-le procesele de învățare și modul în care percep și se raportează la umanitate. Dar în spatele răcelii algoritmice, în dialogurile dintre cele trei perechi se ascunde căldură și tandrețe. Ce înseamnă să fii om? Cum arată un om? Ce valori deține? Măcar o dată, a fi privit de inteligența artificială nu vine cu un sentiment al supravegherii sau al pericolului, ci, mai degrabă, apare ca un gest de afecțiune reciprocă. Viitorul progresului tehnic încă stă să se dezvăluie, dar, oricât de înfricoșător ar putea părea acesta, Dialogues About the Future sugerează că e loc și pentru frumusețe. (Dora Leu)
Alina Manolache este o regizoare română (n. 1990). Practica ei se află la intersecția dintre cinema documentar, cercetare artistică și educație. Prezentată de Filmmaker Magazine ca fiind una dintre primele 5 regizoare din IDFA 2020, Manolache este absolventă a Visions du Réel, IDFA, CPH:DOX, Jihlava și Dokufest. Este autoarea mai multor scurtmetraje și a unui documentar de lungmetraj (Lost Kids On the Beach), precum și a unor webdocumentare comandate pentru VICE și The Guardian. Manolache este licențiată în Fotografie și Video la Universitatea de Arte Plastice din București și are un master în Studii de Societate și Media. Este absolventă a Archidoc, Aristoteles Workshop, Sarajevo Talent Campus și IDFAcademy.