3 DIALOGUES ABOUT THE FUTURE

Alina Manolache
Romania, 2022
14 min

Trei perechi de roboți intră fiecare în dialog. Cum vede inteligența artificială lumea? Cum se vede pe ea însăși? În cugetările algoritmice ale roboților se ascunde multă tandrețe – ce pare să îi preocupe cel mai mult e ceea ce înseamnă a fi om.

Ce poate inteligența artificială să ne învețe, poate chiar despre noi înșine? 3 Dialogues About the Future schimbă perspectiva și îi lasă pe roboți să vorbească, investigându-le procesele de învățare și modul în care percep și se raportează la umanitate. Dar în spatele răcelii algoritmice, în dialogurile dintre cele trei perechi se ascunde căldură și tandrețe. Ce înseamnă să fii om? Cum arată un om? Ce valori deține? Măcar o dată, a fi privit de inteligența artificială nu vine cu un sentiment al supravegherii sau al pericolului, ci, mai degrabă, apare ca un gest de afecțiune reciprocă. Viitorul progresului tehnic încă stă să se dezvăluie, dar, oricât de înfricoșător ar putea părea acesta, Dialogues About the Future sugerează că e loc și pentru frumusețe. (Dora Leu)

Data proiecție și locație

27 septembrie, 21:00, Cinemateca Eforie

Cumpără bilet

Alina Manolache

Alina Manolache este o regizoare română (n. 1990). Practica ei se află la intersecția dintre cinema documentar, cercetare artistică și educație. Prezentată de Filmmaker Magazine ca fiind una dintre primele 5 regizoare din IDFA 2020, Manolache este absolventă a Visions du Réel, IDFA, CPH:DOX, Jihlava și Dokufest. Este autoarea mai multor scurtmetraje și a unui documentar de lungmetraj (Lost Kids On the Beach), precum și a unor webdocumentare comandate pentru VICE și The Guardian. Manolache este licențiată în Fotografie și Video la Universitatea de Arte Plastice din București și are un master în Studii de Societate și Media. Este absolventă a Archidoc, Aristoteles Workshop, Sarajevo Talent Campus și IDFAcademy.

  • Fișa tehnică
  • PRODUCĂTOR / MONTAJUL: Alina Manolache
  • PRODUCȚIE: Playtime Post
  • EFECTE VIZUALE: Gabi Basalici
  • MUZICĂ: Moby Music

 

 

Future (After) Life

Toate filmele →

POLYCEPHALY IN D

Michael Robinson | Durata 23 min

Polycephaly in D e o explorare dens colată a derivei existențiale, a traumei colective și a unei căderi în gol la nivel psihologic definitorie pentru lumea contemporană. A sări cu avânt, a cădea și a-ți cunoaște noul sine într-un cutremur – un cap se pierde pentru a lăsa altul să crească în locul lui.

LIFE, AS A DREAM

Zhao Xu | Durata 20 min

Cinci muncitori dorm. Despre ce visează? Vocile lor rememorează vise, dar par mai degrabă să-și povestească viețile de zi cu zi. Printre momente iluzorii și pline de lirism se strecoară sugestia precarității și a unei oboseli profunde.

HARDLY WORKING

Total Refusal | Durata 21 min

Ne aflăm în interiorul unui joc video. Viețile lipsite de surprize ale personajelor NPC (non-playable characters) se desfășoară în buclă, animând mecanic simularea. Dar oare ce pot spune gesturile lor repetitive despre natura muncii și a vieții sub capitalism?

AGRILOGISTICS

Gerard Ortín Castellví | Durata 21 min

Agrilogistics privește către transformările tehnologice recente din agricultura industrială contemporană, unde totul este procesat prin intermediul camerelor și al seturilor de date. Doar noaptea lucrurile prind „viață”, când plantele, animalele și mașinile se amestecă unele cu altele.

3 DIALOGUES ABOUT THE FUTURE

Alina Manolache | Durata 14 min

Trei perechi de roboți intră fiecare în dialog. Cum vede inteligența artificială lumea? Cum se vede pe ea însăși? În cugetările algoritmice ale roboților se ascunde multă tandrețe – ce pare să îi preocupe cel mai mult e ceea ce înseamnă a fi om.

Meniu