NEIGHBOUR ABDI

Douwe Dijkstra
Olanda, 2022
29 min

Abdi este un tâmplar stabilit în Țările de Jos, după o copilărie petrecută în Mogadishu, în anii războiului civil din Somalia. Împreună cu vecinul lui, Douwe, el își reconstituie viața folosindu-se de o dioramă, un green screen și de amintirile sale.

Pornind de la amintirile vecinului său, Abdi, și lucrând cot la cot cu acesta, Dijkstra creează un portret al copilăriei sale în anii cei mai duri ai războiului civil din Somalia și-apoi al unei tinereți zbuciumate. Ce distinge Buurman Abdi de vasta majoritate a portretelor migrației este nu atât caracterul său colaborativ, în care subiectul este direct implicat în crearea propriei reprezentări (Abdi regizează scene și realizează decorul filmului), cât ușurătatea și chiar ludismul cu care sare din registrul ficțional în cel documentar – uneori chiar de la o clipă la alta. (Flavia Dima)

Data proiecție și locație

29 septembrie, 18:30, Cinema Elvire Popesco

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Douwe Dijkstra

Douwe Dijkstra (1984) este un cineast și artist vizual din Olanda. A studiat designul de ilustrație la Universitatea de Arte ArtEZ. Lucrările sale sunt un amestec de video, animație și VFX și pot fi descrise ca fiind atât umoristice, cât și angajate social. Proiectele sale variază de la scurtmetraje și documentare la instalații video și spectacole de teatru. Filmografia sa include: Démontable (2014), Voor Film / Supporting Film (2015), Green Screen Gringo (2016) și Eine Sekunde in Fränkli (2022).

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • SCENARIU: Douwe Dijkstra, Abdiwahab Ali
  • PRODUCĂTOR: Richard Valk
  • IMAGINE / VFX / MONTAJ: Douwe Dijkstra
  • DESIGNER DE SUNET / COMPOZITOR: Rob Peters
  • DISTRIBUȚIE: Abdiwahab Ali, Sharif Nuur, Ahmed Dualeh, Mohamed Teeri, Saed Dualeh, Mohammed Mohamud, Henk Kinket

DISTRIBUȚIE: Abdiwahab Ali, Sharif Nuur, Ahmed Dualeh, Mohamed Teeri, Saed Dualeh, Mohammed Mohamud, Henk Kinket

State (of) Terror

Toate filmele →

STAGING DEATH

Jan Soldat | Durata 8 min

Spoiler alert: Udo Kier moare de zeci de ori în noul film de Jan Soldat – o meditație asupra ficționalității și convenției cinematografice, cât și a legăturilor intrinseci dintre viață, moarte și film, de-a lungul a 5 decenii din cariera actorului german.

PARADISO, XXXI, 108

Kamal Aljafari | Durata 18 min

„Nu se mai aude nimic; uruitul avioanelor noastre absoarbe orice alt sunet. Ne îndreptăm către cel mai mare spectacol de artificii antifonate din lume și-n curând, vom începe să ne aruncăm bombele.”

NEIGHBOUR ABDI

Douwe Dijkstra | Durata 29 min

Abdi este un tâmplar stabilit în Țările de Jos, după o copilărie petrecută în Mogadishu, în anii războiului civil din Somalia. Împreună cu vecinul lui, Douwe, el își reconstituie viața folosindu-se de o dioramă, un green screen și de amintirile sale.

HANDBOOK

Pavel Mozhar | Durata 26 min

Pornind de la mărturii personale, Pavel Mozhar reconstituie în detaliu metodele de tortură la care au fost supuși dizidenții bieloruși care au fost arestați în cadrul masivelor proteste împotriva regimului condus de Aleksandr Lukașenko din August 2020.

DIMA, DMITRY, DMYTRO. GLORY TO THE HEROES

Clemens Poole | Durata 24 min

Folosindu-se de o casetă video filmată în anii nouăzeci în Lugansk, oraș aflat acum sub ocupație rusească, Clemens Poole creează un protagonist fictiv asupra căreia proiectează o narațiune idealizată – doar că personajul îi rezistă și luptă înapoi.

Meniu