DIMA, DMITRY, DMYTRO. GLORY TO THE HEROES

Clemens Poole
Ucraina, 2021
24 min

Folosindu-se de o casetă video filmată în anii nouăzeci în Lugansk, oraș aflat acum sub ocupație rusească, Clemens Poole creează un protagonist fictiv asupra căreia proiectează o narațiune idealizată – doar că personajul îi rezistă și luptă înapoi.

„Compasiunea e o emoție instabilă”, scria Susan Sontag în Privind la suferința celuilalt. În filmul-eseu Dima, Dimitri, Dimitro, Clemens Poole critică politicile reprezentării suferinței, poziționând un subiect imaginar (un narator din Lugansk care revizitează o casetă VHS din copilărie), conștient de existența sa fictivă, într-un context complex: Donbasul. Efectul de distanțare produs de acest mecanism iluminează dorințele, voaieurismul privitorului față de imagine, dar și opacitatea arhivelor – prin stop-cadre și rewind-uri, naratorul focusează pe personaje aleatorii din cadru, livrând tocmai acele narațiuni individuale, scopofile pe care le critică, astfel creând tensiune. Un film cu atât mai puternic în contextul invaziei Ucrainei. (Flavia Dima)

Data proiecție și locație

29 septembrie, 18:30, Cinema Elvire Popesco

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Clemens Poole

Clemens Poole este un artist american care trăiește la Kiev, Ucraina. Proiectele și expozițiile sale au fost prezentate în diverse locuri din SUA și Europa. Din 2014, a colaborat frecvent cu fundația de artă IZOLYATSIA în calitate de curator al seriei de instalații publice Zahoplennya (2014), artist și producător al intervenției performative de gherilă #onvacation (2015), co-curator al expoziției Architecture Ukraine: Beyond the Front (2016), coordonator de cercetare pentru inițiativa curatorială Zazemlennya (2019-20) și curator-șef al centrului cultural mobil Gurtobus (2019-20). De asemenea, este co-fondator și curator al programului internațional de rezidență I’ve Never Been to Tulsa.

  • Fișa tehnică
  • SCENARIU / MONTAJ: Clemens Poole
  • VOICE-OVER: Dmytro Chepurnyi
  • TRADUCERE: Dara Puhach
  • CREAT ÎN COLABORARE CU: Pokrovsk Historical Museum
  • SURSĂ VIDEO: Oleksiy Chepurnyi

State (of) Terror

Toate filmele →

STAGING DEATH

Jan Soldat | Durata 8 min

Spoiler alert: Udo Kier moare de zeci de ori în noul film de Jan Soldat – o meditație asupra ficționalității și convenției cinematografice, cât și a legăturilor intrinseci dintre viață, moarte și film, de-a lungul a 5 decenii din cariera actorului german.

PARADISO, XXXI, 108

Kamal Aljafari | Durata 18 min

„Nu se mai aude nimic; uruitul avioanelor noastre absoarbe orice alt sunet. Ne îndreptăm către cel mai mare spectacol de artificii antifonate din lume și-n curând, vom începe să ne aruncăm bombele.”

NEIGHBOUR ABDI

Douwe Dijkstra | Durata 29 min

Abdi este un tâmplar stabilit în Țările de Jos, după o copilărie petrecută în Mogadishu, în anii războiului civil din Somalia. Împreună cu vecinul lui, Douwe, el își reconstituie viața folosindu-se de o dioramă, un green screen și de amintirile sale.

HANDBOOK

Pavel Mozhar | Durata 26 min

Pornind de la mărturii personale, Pavel Mozhar reconstituie în detaliu metodele de tortură la care au fost supuși dizidenții bieloruși care au fost arestați în cadrul masivelor proteste împotriva regimului condus de Aleksandr Lukașenko din August 2020.

DIMA, DMITRY, DMYTRO. GLORY TO THE HEROES

Clemens Poole | Durata 24 min

Folosindu-se de o casetă video filmată în anii nouăzeci în Lugansk, oraș aflat acum sub ocupație rusească, Clemens Poole creează un protagonist fictiv asupra căreia proiectează o narațiune idealizată – doar că personajul îi rezistă și luptă înapoi.

Meniu