Folosindu-se de o casetă video filmată în anii nouăzeci în Lugansk, oraș aflat acum sub ocupație rusească, Clemens Poole creează un protagonist fictiv asupra căreia proiectează o narațiune idealizată – doar că personajul îi rezistă și luptă înapoi.
„Compasiunea e o emoție instabilă”, scria Susan Sontag în Privind la suferința celuilalt. În filmul-eseu Dima, Dimitri, Dimitro, Clemens Poole critică politicile reprezentării suferinței, poziționând un subiect imaginar (un narator din Lugansk care revizitează o casetă VHS din copilărie), conștient de existența sa fictivă, într-un context complex: Donbasul. Efectul de distanțare produs de acest mecanism iluminează dorințele, voaieurismul privitorului față de imagine, dar și opacitatea arhivelor – prin stop-cadre și rewind-uri, naratorul focusează pe personaje aleatorii din cadru, livrând tocmai acele narațiuni individuale, scopofile pe care le critică, astfel creând tensiune. Un film cu atât mai puternic în contextul invaziei Ucrainei. (Flavia Dima)
Clemens Poole este un artist american care trăiește la Kiev, Ucraina. Proiectele și expozițiile sale au fost prezentate în diverse locuri din SUA și Europa. Din 2014, a colaborat frecvent cu fundația de artă IZOLYATSIA în calitate de curator al seriei de instalații publice Zahoplennya (2014), artist și producător al intervenției performative de gherilă #onvacation (2015), co-curator al expoziției Architecture Ukraine: Beyond the Front (2016), coordonator de cercetare pentru inițiativa curatorială Zazemlennya (2019-20) și curator-șef al centrului cultural mobil Gurtobus (2019-20). De asemenea, este co-fondator și curator al programului internațional de rezidență I’ve Never Been to Tulsa.