STAGING DEATH

Jan Soldat
Austria/Germania, 2022
8 min

Spoiler alert: Udo Kier moare de zeci de ori în noul film de Jan Soldat – o meditație asupra ficționalității și convenției cinematografice, cât și a legăturilor intrinseci dintre viață, moarte și film, de-a lungul a 5 decenii din cariera actorului german.

Staging Death ar putea părea neobișnuit în cadrul operei lui Jan Soldat, care se preocupă mai ales cu explorări ale kink-ului și perversității sexuale: dar dacă credem în principiul plăcerii propus de Freud, atunci știm că Eros și Tanatos sunt legați în mod inextricabil. Și este într-adevăr o plăcere să vezi nenumăratele morți filmice ale lui Udo Kier – de la discret până la dramatic și ridicol –, petrecute de-a lungul unei opere ce atinge atât arta înaltă cât și cea vulgară și, în fine, a istoriei filmului însăși: în timp ce moare împușcat, incendiat, dispersat, aruncat sau pur și simplu, corpul lui Kier devine ecranul pe violența este sublimată, apoi deconstruită prin montaj. (Flavia Dima)

Data proiecție și locație

29 septembrie, 18:30, Cinema Elvire Popesco

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Jan Soldat

Jan Soldat s-a născut în 1984 în Karl-Marx-Stadt (în prezent Chemnitz), în fosta RDG. Între 2008-2014 a studiat regie de film și televiziune la Academia de Film și Televiziune Konrad Wolf. În 2015 a început să lucreze și ca editor și consultant dramaturgic. Cele peste 90 de lucrări ale sale de până acum, în mare parte documentare, înfățișează și explorează diverse practici și preferințe sexuale.

  • Fișa tehnică
  • IMAGINE: found footage
  • DISTRIBUȚIE: Udo Kier
  • MONTAJ: Jan Soldat

State (of) Terror

Toate filmele →

STAGING DEATH

Jan Soldat | Durata 8 min

Spoiler alert: Udo Kier moare de zeci de ori în noul film de Jan Soldat – o meditație asupra ficționalității și convenției cinematografice, cât și a legăturilor intrinseci dintre viață, moarte și film, de-a lungul a 5 decenii din cariera actorului german.

PARADISO, XXXI, 108

Kamal Aljafari | Durata 18 min

„Nu se mai aude nimic; uruitul avioanelor noastre absoarbe orice alt sunet. Ne îndreptăm către cel mai mare spectacol de artificii antifonate din lume și-n curând, vom începe să ne aruncăm bombele.”

NEIGHBOUR ABDI

Douwe Dijkstra | Durata 29 min

Abdi este un tâmplar stabilit în Țările de Jos, după o copilărie petrecută în Mogadishu, în anii războiului civil din Somalia. Împreună cu vecinul lui, Douwe, el își reconstituie viața folosindu-se de o dioramă, un green screen și de amintirile sale.

HANDBOOK

Pavel Mozhar | Durata 26 min

Pornind de la mărturii personale, Pavel Mozhar reconstituie în detaliu metodele de tortură la care au fost supuși dizidenții bieloruși care au fost arestați în cadrul masivelor proteste împotriva regimului condus de Aleksandr Lukașenko din August 2020.

DIMA, DMITRY, DMYTRO. GLORY TO THE HEROES

Clemens Poole | Durata 24 min

Folosindu-se de o casetă video filmată în anii nouăzeci în Lugansk, oraș aflat acum sub ocupație rusească, Clemens Poole creează un protagonist fictiv asupra căreia proiectează o narațiune idealizată – doar că personajul îi rezistă și luptă înapoi.

Meniu