Second Nature

Natura care se adresează camerei e profund diferită de cea care se adresează ochiului uman. Ea diferă prin aceea că, în locul unei lumi permeate de subiectivitate, filmul ne arată una permeată de subconștient. Tehnologia a fost percepută ca o a doua natură, nu mai puțin fundamentală decât cea cu care se confrunta societatea preistorică. Drept urmare, umanitatea trece din nou și din nou, pe măsură ce marșează pentru dezvoltare, printr-o instruire similară în raport cu această a doua natură, pe care a construit-o, dar pe care nu o mai controlează, așa cum s-a întâmplat în trecut cu prima natură. Ceea ce arată însă aceste filme este că inconștientul poate fi scos la suprafață, exprimat cu bună știință prin spații care se află la limita suprarealului, prin experimente cu viruși de calculator creați de om, și efectele pe care aceștia îi au asupra media și mediumurilor, precum și prin montaje aparent aleatorii cu diferite imagini dar și mecanisme de producție a imaginilor și felul în care se raportează acestea la dezastru iminent. Suntem îndemnați să luăm în considerare o stare nealterată a existenței, înțelegând totodată permanența exploatării, dar și ajutați să reconciliem filmul ca organism, ce conține dualitatea spiritului și a materiei. (Emil Vasilache)

PLACES WE’LL BREATHE

Davor Sanvincenti | Durata 22 min

Un eseu audiovizual care invocă imaginația prin intermediul unui jurnal de călătorie cu peisaje construite și anonime. O însemnare despre viitor. Narațiuni care se împletesc în interstițiile dintre vizual, auditiv și ceea ce e poate fi exprimat în cuvinte, redând ideea de pierdere, responsabilitate, luptă și libertate.

PERVADING ANIMAL

Graeme Arnfield | Durata 31 min

În proporții egale mostră de educație sistemică și fantezie ecologică caleidoscopică, Pervading Animal este un film despre fluturi, viruși de calculator și toate lucrurile pe care aceștia le ating.

HEAT WAVES

Kent Chan | Durata 21 min

Filmul examinează prin intermediul unor montaje paralele contextele, politicile și proliferarea diferitelor estetici ale caldurii. Estetici care sunt adesea generalizate – încărcate cu vibrație, vitalitate și complexitate vizuală – care sunt exploatate din ce în ce mai des într-o perioadă în care pământul se încălzește.

CURUPIRA AND THE MACHINE OF THE DESTINY

Janaina Wagner | Durata 25 min

O întâlnire între entitatea Curupira, un diavol queer care protejează pădurile Braziliei și fantoma încarnată a Iracemei, o lucrătoare sexuală de paisprezece ani, aflată în căutarea răzbunării trecutului.

Meniu