TO PICK A FLOWER

Shireen Seno
Filipine, 2021
17 min

Construit din fotografii de arhivă care reprezintă aspecte ale epocii coloniale americane din Filipine (1898-1946), filmul se folosește de  imaginile alb-negru  încremenite în timp ale unor plante și arbori pentru a explora relația dintre oameni, natură și legăturile acestora cu imperiile.

O poveste rostită blând despre puterea colonială și tulburările pe care aceasta le stârnește în teritoriile dominate. Natura a fost deseori descrisă în istorie ca o resursă vastă și inepuizabilă. De atunci, în urma revoluției industriale și a colonialismului, exploatarea ei a crescut enorm, iar ea a fost transformată în proprietate privată. To Pick a Flower vorbește despre echilibrul nedrept de putere care guvernează dinamica colonizator-colonizat; despre a domina natura în loc de a face parte din ea, cedarea ireversibilă a mediului înconjurător în favoarea capitalului și conștientizarea dureroasă a faptului că, deși oameni de ambele părți pot juca în momente diferite rolurile de apărători și agresori, balanța de putere rămâne întotdeauna aceeași. (Emil Vasilache)

Data proiecție și locație

30 septembrie, 18:30, Cinema Elvire Popesco

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Shireen Seno

Shireen Seno este o artistă și regizoare a cărei muncă abordează memoria, istoria și crearea de imagini, adesea în legătură cu ideea de acasă. Laureat al Premiului Treisprezece Artiști 2018 din partea Centrului Cultural din Filipine, este cunoscută pentru filmele sale care au fost premiate la Rotterdam, Punto de Vista, Shanghai, Olhar de Cinema, Vladivostok, Jogja-Netpac și Lima și au fost proiectate la New Directors/New Films, Yebisu International Festival of Art & Alternative Visions, Rencontres Internationales Paris/Berlin, Tate Modern, UCCA Center for Contemporary Art, Portikus, NTU Center for Contemporary Art Singapore, Taipei National Center for Photography and Images, Museum of the Moving Image, printre altele.

  • Fișa tehnică
  • PRODUCĂTORI: Shireen Seno, John Torres
  • SCENARIUL / MONTAJUL / SUNETUL: Shireen Seno

Lost and Found

Toate filmele →

TO PICK A FLOWER

Shireen Seno | Durata 17 min

Construit din fotografii de arhivă care reprezintă aspecte ale epocii coloniale americane din Filipine (1898-1946), filmul se folosește de imaginile alb-negru încremenite în timp ale unor plante și arbori pentru a explora relația dintre oameni, natură și legăturile acestora cu imperiile.

SOUM

Alice Brygo | Durata 31 min

În timp ce ocupă o fostă bancă și așteaptă să își poată afirma legal dreptul la domiciliu, trei ocupanți își construiesc propriile amintiri în încercarea de a-și reconcilia moștenirea ne-occidentală cu un prezent al asimilării.

NOTES FROM THE PERIPHERY

Tulapop Saenjaroen | Durata 14 min

Filmat în periferia portului Laem Chabang, Notes from the Periphery chestionează teritorialitatea, rețelele globale și noțiunea de proprietate urmărind relațiile fragmentare dintre spații afectate și comunități din împrejurimi, containere de transport care devin un instrument de control și crustacee.

MOUNE Ô

Maxime Jean-Baptiste | Durata 16 min

Prezentând evenimentele festive ce au acompaniat premiera unui film în care tatăl regizorului jucase un rol, imaginile din Moune Ô scot la iveală rămășițe ale moștenirii coloniale în subconștientul colectiv vestic, care îl marchează mereu pe celălalt prin stereotip.

GOLDEN JUBILEE

Suneil Sanzgiri | Durata 19 min

Pornind de la secvențe în care tatăl regizorului navighează printr-o randare virtuală 3D a casei lor strămoșești din Goa, India, Golden Jubilee examinează ideea de libertate, pierdere și recuperare în urma exploatării coloniale și neocoloniale.

Meniu