Lost and Found

Atunci când vorbim despre teritorii, ar trebui să avem în vedere întotdeauna trecutul și metodele complicate, deseori abuzive, prin care acestea ajung să fie deținute de anumite grupuri dominante. Termenii “a pierde” și “a găsi” trimit puternic către ideea de șansă. Un element cheie al opresiunii care sugerează că relațiile globale de putere și sferele de influență sunt compuse, în parte, dintr-un element aleatoriu. Natura a fost adesea descrisă în istorie drept o resursă inepuizabilă, o amenințare la adresa umanității, o sursă de fascinație și oroare, care trebuie îmblânzită împreună cu locuitorii ei. Această perspectivă setată de exploratori a dominat viziunea asupra lumii și încă guvernează raportul nedrept de forțe în dimanica colonizator-colonizat. Teritoriile au fost transformate în proprietate privată și apoi restituite în aparență celor care le ocupau. Această selecție de filme își propune să scoată la iveală relațiile de dependență, supunere și control prezente și azi în așa-numita lume liberă. (Emil Vasilache)

TO PICK A FLOWER

Shireen Seno | Durata 17 min

Construit din fotografii de arhivă care reprezintă aspecte ale epocii coloniale americane din Filipine (1898-1946), filmul se folosește de imaginile alb-negru încremenite în timp ale unor plante și arbori pentru a explora relația dintre oameni, natură și legăturile acestora cu imperiile.

SOUM

Alice Brygo | Durata 31 min

În timp ce ocupă o fostă bancă și așteaptă să își poată afirma legal dreptul la domiciliu, trei ocupanți își construiesc propriile amintiri în încercarea de a-și reconcilia moștenirea ne-occidentală cu un prezent al asimilării.

NOTES FROM THE PERIPHERY

Tulapop Saenjaroen | Durata 14 min

Filmat în periferia portului Laem Chabang, Notes from the Periphery chestionează teritorialitatea, rețelele globale și noțiunea de proprietate urmărind relațiile fragmentare dintre spații afectate și comunități din împrejurimi, containere de transport care devin un instrument de control și crustacee.

MOUNE Ô

Maxime Jean-Baptiste | Durata 16 min

Prezentând evenimentele festive ce au acompaniat premiera unui film în care tatăl regizorului jucase un rol, imaginile din Moune Ô scot la iveală rămășițe ale moștenirii coloniale în subconștientul colectiv vestic, care îl marchează mereu pe celălalt prin stereotip.

GOLDEN JUBILEE

Suneil Sanzgiri | Durata 19 min

Pornind de la secvențe în care tatăl regizorului navighează printr-o randare virtuală 3D a casei lor strămoșești din Goa, India, Golden Jubilee examinează ideea de libertate, pierdere și recuperare în urma exploatării coloniale și neocoloniale.

Meniu