GOLDEN JUBILEE

Suneil Sanzgiri
USA/India, 2021
19 min

Pornind de la secvențe în care tatăl regizorului navighează printr-o randare virtuală 3D a casei lor strămoșești din Goa, India, Golden Jubilee examinează ideea de libertate, pierdere și recuperare în urma exploatării coloniale și neocoloniale.

Un spațiu eliberat unde libertatea nu se face simțită, ci doar neliniștea față de un trecut atât de prezent. Se resimte o apăsare imensă în acest spațiu personal și digital, creat cu ajutorul aceleiași tehnologii de supraveghere pe care companiile miniere o folosesc pentru a extrage minereul de fier din regiune. Un mare sentiment de neîncredere, furie și nedreptate față de așa-zisa eliberare pătrunde în amestecul de cadre filmate pe 16 mm, animație directă și imagini de desktop, toate folosite în mod viu în această privire exuberantă și fantomatică asupra chestiunilor legate de patrimoniu, cultură și rămășițele istoriei. (Emil Vasilache)

Data proiecție și locație

30 septembrie, 18:30, Cinema Elvire Popesco

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Suneil Sanzgiri

Suneil Sanzgiri este un artist, cercetător și cineast, a cărui activitate abordează probleme de identitate, patrimoniu, cultură și diaspora în raport cu violența structurală. Sanzgiri a absolvit MIT cu un master în Artă, Cultură și Tehnologie în 2017. Munca sa a fost proiectată pe scară largă la festivaluri și spații din întreaga lume, inclusiv la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, Festivalul de Film de la New York, Sheffield Doc/Fest, Doclisboa, Viennale, e-Flux, REDCAT, Menil Collection, Block Museum, Le Cinéma Club și Criterion Collection, și a câștigat premii la BlackStar Film Fest, Open City Docs Fest și multe altele.

  • Fișa tehnică
  • MONTAJUL / PRODUCȚIA: Suneil Sanzgiri
  • DIRECTOR DE IMAGINE / PHOTOGRAMMETRY: Sumedh Sawant
  • NARAȚIUNEA: Shashi Sanzgiri
  • MUZICA: Amirtha Kidambi, Booker Stardrum

Lost and Found

Toate filmele →

TO PICK A FLOWER

Shireen Seno | Durata 17 min

Construit din fotografii de arhivă care reprezintă aspecte ale epocii coloniale americane din Filipine (1898-1946), filmul se folosește de imaginile alb-negru încremenite în timp ale unor plante și arbori pentru a explora relația dintre oameni, natură și legăturile acestora cu imperiile.

SOUM

Alice Brygo | Durata 31 min

În timp ce ocupă o fostă bancă și așteaptă să își poată afirma legal dreptul la domiciliu, trei ocupanți își construiesc propriile amintiri în încercarea de a-și reconcilia moștenirea ne-occidentală cu un prezent al asimilării.

NOTES FROM THE PERIPHERY

Tulapop Saenjaroen | Durata 14 min

Filmat în periferia portului Laem Chabang, Notes from the Periphery chestionează teritorialitatea, rețelele globale și noțiunea de proprietate urmărind relațiile fragmentare dintre spații afectate și comunități din împrejurimi, containere de transport care devin un instrument de control și crustacee.

MOUNE Ô

Maxime Jean-Baptiste | Durata 16 min

Prezentând evenimentele festive ce au acompaniat premiera unui film în care tatăl regizorului jucase un rol, imaginile din Moune Ô scot la iveală rămășițe ale moștenirii coloniale în subconștientul colectiv vestic, care îl marchează mereu pe celălalt prin stereotip.

GOLDEN JUBILEE

Suneil Sanzgiri | Durata 19 min

Pornind de la secvențe în care tatăl regizorului navighează printr-o randare virtuală 3D a casei lor strămoșești din Goa, India, Golden Jubilee examinează ideea de libertate, pierdere și recuperare în urma exploatării coloniale și neocoloniale.

Meniu