MOUNE Ô

Maxime Jean-Baptiste
Belgia/Guiana Franceză/Franța, 2022
16 min

Prezentând evenimentele festive ce au acompaniat premiera unui film în care tatăl regizorului jucase un rol, imaginile din Moune Ô scot la iveală rămășițe ale moștenirii coloniale în subconștientul colectiv vestic, care îl marchează mereu pe celălalt prin stereotip.

Imagini spasmodice ale moștenirii coloniale vestice prinse într-un dans propriu, rupt de cel înfățișat pe ecran, ne poartă înapoi în timp într-o seară de gală în 1990 când tatăl regizorului, figurant în film, performa alături de alți membri ai echipei un dans ceremonial pentru plăcerea spectatorilor. Undeva printre fotograme se regăsește portretul tânărului Maxime, care își privește tatăl cu ochi mari, rupt de entuziasmul ocaziei. Vocea și gândurile îi sunt ascunse. Își găsesc o expresie acum, la mai bine de treizeci de ani. “Îmi închid ochii. Mulțimea mă forțează să zâmbesc, îmi frânge corpul și ăsta e sfârșitul.” (Emil Vasilache)

Data proiecție și locație

30 septembrie, 18:30, Cinema Elvire Popesco

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Maxime Jean-Baptiste

Maxime Jean-Baptiste este un cineast stabilit între Bruxelles și Paris. Activitatea sa audiovizuală și performativă se concentrează asupra arhivelor și a formelor de reconstituire ca perspectivă pentru a concepe o memorie vie și întruchipată. Filmografia sa include: Nou Voix (2018) și Listen To The Beat Of Our Images (2021).

  • Fișa tehnică
  • SCENARIUL: Maxime Jean-Baptiste
  • PRODUCȚIA: La Loge - Antoinette Jattiot, Wim Waelput
  • MIXAJUL DE SUNET: Patrick Hubard
  • MONTAJUL: Maxime Jean-Baptiste
  • VOCEA: Gilbert Jean-Baptiste
  • IMAGINI ORIGINALE: Jean Galmot, aventurier, d. Alain Maline

Lost and Found

Toate filmele →

TO PICK A FLOWER

Shireen Seno | Durata 17 min

Construit din fotografii de arhivă care reprezintă aspecte ale epocii coloniale americane din Filipine (1898-1946), filmul se folosește de imaginile alb-negru încremenite în timp ale unor plante și arbori pentru a explora relația dintre oameni, natură și legăturile acestora cu imperiile.

SOUM

Alice Brygo | Durata 31 min

În timp ce ocupă o fostă bancă și așteaptă să își poată afirma legal dreptul la domiciliu, trei ocupanți își construiesc propriile amintiri în încercarea de a-și reconcilia moștenirea ne-occidentală cu un prezent al asimilării.

NOTES FROM THE PERIPHERY

Tulapop Saenjaroen | Durata 14 min

Filmat în periferia portului Laem Chabang, Notes from the Periphery chestionează teritorialitatea, rețelele globale și noțiunea de proprietate urmărind relațiile fragmentare dintre spații afectate și comunități din împrejurimi, containere de transport care devin un instrument de control și crustacee.

MOUNE Ô

Maxime Jean-Baptiste | Durata 16 min

Prezentând evenimentele festive ce au acompaniat premiera unui film în care tatăl regizorului jucase un rol, imaginile din Moune Ô scot la iveală rămășițe ale moștenirii coloniale în subconștientul colectiv vestic, care îl marchează mereu pe celălalt prin stereotip.

GOLDEN JUBILEE

Suneil Sanzgiri | Durata 19 min

Pornind de la secvențe în care tatăl regizorului navighează printr-o randare virtuală 3D a casei lor strămoșești din Goa, India, Golden Jubilee examinează ideea de libertate, pierdere și recuperare în urma exploatării coloniale și neocoloniale.

Meniu