HOME WHEN YOU RETURN

Carl Elsaesser
USA, 2021
30 min

Home When You Return este încercarea de-a evoca figura unei bunici dintr-o lume unde melodramele americane încă sunt vii: printr-o scrisoare îndoliată, printr-o casă goală, prin imaginea unei alte femei din același timp și altă lume.

Joan Thurber Baldwin este femeia care o urmărește ca o umbră pe bunica lui Carl Elsaesser. Iar asta pentru că cineastul le aduce împreună vreme de câteva role de peliculă, amestecând fragmente din melodramele lui Thurber Baldwin – contrapuncte la dominanta masculină a cinemaului hollywoodian – cu fragmente din viața bunicii. Elsaesser alunecă direct în carnea moale a nostalgiei, căutând în interioarele unei case goale prezența bunicii, îmbibată în mobila veche, întipărită în pereții mâzgâliți de o mână de copil, vag întrezărită în particulele de praf din lumina filtrată de ferestre. Deși aerul anilor ’50 poate fi păstrat într-o casă pusă la vânzare, lumea nu mai poate fi ca înainte. (Andreea Chiper, BIEFF 2022)

Data proiecție și locație

28 Septembrie, 21:00, Cinemateca Eforie

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Carl Elsaesser

Carl Elsaesser a studiat la Hampshire College și Universitatea din Iowa. Trăiește și lucrează între mijlocul coastei și în interiorul statului Maine, și Brooklyn. A realizat mai multe scurtmetraje care au fost proiectate la festivaluri din New York, Michigan, Amsterdam și Busan, printre altele. În lucrările sale, Elsaesser amestecă genurile și materialele pentru a produce lucrări care „investighează în mod critic prezența copleșitoare a istoricului fără a pierde din vedere experiențele individuale de conectare umană”. Filmografia sa include următoarele scurtmetraje: Project Gasbuggy (2014), Vague Images at the Beginning and End of the Day (2015), The Misbehaving Image (2016), Itinerary of Surfaces (2020).

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • DISTRIBUȚIE: Joan Thurber Baldwin, Christine Erperom, Edith Reverley, Mary Patricia Wuest
  • SOUND DESIGN: Alex Inglizian
  • PRODUCĂTOR: Carl Elsaesser

CAST:

SOUND DESIGN:

PRODUCER:

PRODUCĂTOR: Carl Elsaesser

DISTRIBUITOR: Carl Elsaesser

Legacies of Love

Toate filmele →

A GENERAL DISAPPOINTMENT

Serge Garcia | Durata 24 min

În trei segmente de cotidian umplute cu activități monotone, Serge Garcia articulează o meditație asupra furtunilor ascunse din spatele liniștii zilnice, a rutinei care acaparează din toate părțile.

THE SWIMMERS

Charlie López | Durata 12 min

The Swimmers e un eseu care pedalează pe marginea alunecoasă a unei piscine: în imagini de arhivă, fragmente de filme sau mărturii sfâșietoare, Charlie Lopez investighează, deopotrivă cu umor și lirism, tot ce poate însemna o piscină în viața noastră.

NAZARBAZI

Maryam Tafakory | Durata 19 min

Plecând de la sute de ore de filme iraniene, Nazarbazi e o căutare pe terenul sentimentelor interzise, unde singurul protest posibil împotriva cenzurii impuse de stat afecțiunii de pe ecran este despicarea tăcută a unor imagini prăfuite.

HOMESICK LUNGS

Felix Klee | Durata 14 min

Homesick Lungs combină animații 3D, capturi de ecran și material documentar într-un eseu despre construcția memoriei, marcat de moartea unui cal și vânzarea fermei unde a copilărit regizorul.

HOME WHEN YOU RETURN

Carl Elsaesser | Durata 30 min

Home When You Return este încercarea de-a evoca figura unei bunici dintr-o lume unde melodramele americane încă sunt vii: printr-o scrisoare îndoliată, printr-o casă goală, prin imaginea unei alte femei din același timp și altă lume.

Meniu