NAZARBAZI

Maryam Tafakory
Iran/UK, 2022
19 min

Plecând de la sute de ore de filme iraniene, Nazarbazi e o căutare pe terenul sentimentelor interzise, unde singurul protest posibil împotriva cenzurii impuse de stat afecțiunii de pe ecran este despicarea tăcută a unor imagini prăfuite.

Pe undeva de-a lungul drumului dinspre cinema spre poezie există un loc unde ritmurile secrete ale celor două se întâlnesc, pentru o fracțiune de secundă. Nazarbazi se află exact acolo, rezistând îndărătnic în epicentrul emoțiilor inexprimabile. Regizoarea tratează cinemaul iranian ca pe o arhivă, săpând la rădăcina imaginilor, demontându-le și căutând în detalii micile scântei de viață. Între ficțiune și documentar nu există niciun fel de granițe, gestul opune rezistență la cenzură, iar adevărata față a lucrurilor plutește aproape imperceptibilă nu în umbrele de pe ecran, ci în aerul dintre ele. Printre figurile actorilor descoperim un singur protagonist: detaliul. În privirile femeilor vedem o singură dorință: atingerea. (Andreea Chiper)

Data proiecție și locație

28 Septembrie, 21:00, Cinemateca Eforie

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Maryam Tafakory

Maryam Tafakory (n. Iran) este o artistă ale cărei colaje textuale și filmice împletesc poezia, documentarul și materialele de arhivă. Lucrările sale au fost expuse la nivel internațional, inclusiv la MoMA Doc Fortnight; IFF Rotterdam; True/False; Pergamon Museum; M HKA; și Anthology Film Archives. A primit mai multe premii, printre care Ammodo Tiger Short la cea de-a 51-a ediție a IFFR, Barbara Hammer Feminist Film Award la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de Film Ann Arbor, Best Experimental Short Film la cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Melbourne și Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film Independent din Lima.

  • Fișa tehnică
  • MONTAJ: Maryam Tafakory

Legacies of Love

Toate filmele →

A GENERAL DISAPPOINTMENT

Serge Garcia | Durata 24 min

În trei segmente de cotidian umplute cu activități monotone, Serge Garcia articulează o meditație asupra furtunilor ascunse din spatele liniștii zilnice, a rutinei care acaparează din toate părțile.

THE SWIMMERS

Charlie López | Durata 12 min

The Swimmers e un eseu care pedalează pe marginea alunecoasă a unei piscine: în imagini de arhivă, fragmente de filme sau mărturii sfâșietoare, Charlie Lopez investighează, deopotrivă cu umor și lirism, tot ce poate însemna o piscină în viața noastră.

NAZARBAZI

Maryam Tafakory | Durata 19 min

Plecând de la sute de ore de filme iraniene, Nazarbazi e o căutare pe terenul sentimentelor interzise, unde singurul protest posibil împotriva cenzurii impuse de stat afecțiunii de pe ecran este despicarea tăcută a unor imagini prăfuite.

HOMESICK LUNGS

Felix Klee | Durata 14 min

Homesick Lungs combină animații 3D, capturi de ecran și material documentar într-un eseu despre construcția memoriei, marcat de moartea unui cal și vânzarea fermei unde a copilărit regizorul.

HOME WHEN YOU RETURN

Carl Elsaesser | Durata 30 min

Home When You Return este încercarea de-a evoca figura unei bunici dintr-o lume unde melodramele americane încă sunt vii: printr-o scrisoare îndoliată, printr-o casă goală, prin imaginea unei alte femei din același timp și altă lume.

Meniu