Film de închidere: De Humani Corporis Fabrica

Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor
Franța/Elveția, 2022
115 min.

Cu cinci secole în urmă, în numele științei, anatomistul André Vésale deschidea pentru prima dată corpul uman.  Astăzi, De Humani Corporis Fabrica deschide corpul uman către cinema, arătând totodată că acest peisaj extraordinar al trupului și al cărnii nu poate exista în afara privirii și atenției celorlalți. Spații închinate grijii și îngrijirii, spitalele sunt văzute aici ca laboratoare care conectează toate trupurile din lume.

O observație a muncii și a perioadelor de odihnă ale unor chirurgi și asistenți suprasolicitați, filmul negociază între frumusețe și oroare – dar și între viață și moarte – într-o manieră deopotrivă cerebrală și viscerală (ba chiar jucăușă și năstrușnică pe alocuri), confruntând o realitate pe care cei mai mulți dintre noi ne străduim să o evităm. Experiența de vizionare este menită să reamintească spectatorilor de limitele propriilor corpuri și minți și despre eventuale, chiar inevitabile disfuncționalități ale acestora. Prin portretul pe care îl face corpului uman în relație cu corpul instituțional, filmul oferă totodată o reprezentare a muncii din perspectiva vremurilor noastre, arătând că fragilitatea anatomiei umane nu îi scutește nici pe profesioniștii care trebuie să suporte transformări supra-umane pentru a performa cu propriile mâini tăieri sau amputări, penetrând violent pentru a salva vieți. (Andreea Picard, Toronto IFF 2022)

Data proiecție și locație

2 Octombrie, 18:00, Cinemateca Eforie

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Véréna Paravel și Lucien Castaing-Taylor

Véréna Paravel și Lucien Castaing-Taylor sunt antropologi în cadrul Sensory Ethnography Lab. Filmele realizate împreună, precum Leviathan, Somniloquies și Caniba,  tratează poeticile și politicile corpurilor înțelese în sens carnal și ecologic. Filmele lor au fost proiectate în cadrul unor festivaluri de film prestigioase precum AFI, BAFICI, Berlin, CPH:DOX, Locarno, New York, Toronto și Veneția. De curând, lucrările lor au intrat în colecția permanentă a unor muzee precum MoM și British Museum și au fost expuse la Tate Modern Londra, Withney Museum, Centre Pompidou Paris și Berlin Kunsthalle.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • SCENARIU: Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor
  • IMAGINE: Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor
  • SUNET: Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor
  • MONTAJ: Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor

PRODUCȚIA: Norte Productions, CG Cinéma, Rita Productions, S.E.L

Proiecții Speciale

Toate filmele →

Film de deschidere: Fairytale

Alexander Sokurov | Durata 78 min.

„Au fost odată ca niciodată doi vagabonzi... nu... trei... Ba, patru... Dar erau și alții, mulți alții... Îi cunoșteam. De demult. Dar cu ei mă simțeam înghesuit. Apoi s-a petrecut ceva, iar ei au dispărut. Nopțile auzeam voci, fragmente de întrebări complexe, gemete, urletul a milioane de voci... Am fost curpins de o excitare inexplicabilă...”

Film de închidere: De Humani Corporis Fabrica

Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor | Durata 115 min.

Cu cinci secole în urmă, în numele științei, anatomistul André Vésale deschidea pentru prima dată corpul uman. Astăzi, De Humani Corporis Fabrica deschide corpul uman către cinema, arătând totodată că acest peisaj extraordinar al trupului și al cărnii nu poate exista în afara privirii și atenției celorlalți. Spații închinate grijii și îngrijirii, spitalele sunt văzute aici ca laboratoare care conectează toate trupurile din lume.

Meniu