Film de deschidere: Fairytale

Alexander Sokurov
Rusia/Belgia, 2022
78 min.

„Au fost odată ca niciodată doi vagabonzi… nu… trei… Ba, patru… Dar erau și alții, mulți alții… Îi cunoșteam. De demult. Dar cu ei mă simțeam înghesuit. Apoi s-a petrecut ceva, iar ei au dispărut. Nopțile auzeam voci, fragmente de întrebări complexe, gemete, urletul a milioane de voci… Am fost curpins de o excitare inexplicabilă…”

Basm, fabulă, parabolă – toate acestea se aplică acestui ultim film din tetralogia despre dictatorii celui secolului XX a marelui Alexander Sokurov. Spre deosebire de cele trei ficțiuni narative anterioare (Moloch, 1999, Taurus, 2001 și The Sun, 2005), aici, Sokurov apelează la CGI, inteligență artificială și tehnologie deep fake pentru a ne duce în cele mai întunecate colțuri ale Purgatoriului, unde sălășluiesc Adolf Hitler, Benito Mussolini, Iosif Stalin și Winston Churchill, scindați în nenumărare sosii și instanțe, suspendați, refuzați mântuirii. O metaforă transcendentă, în care esteticul este în egală măsură politic, ce condamnă violența, războiul, dictatura, imperialismul și idolatria – atât de necesară în acest moment al istoriei. (Flavia Dima, BIEFF 2022)

Data proiecție și locație

26 septembrie, ora 18:30, Cinemateca Eforie

Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Alexander Sokurov

Alexander Sokurov – regizor, scenarist, cameraman – s-a născut în 1951. Are două diplome: în istorie și cinematografie. Debutul său, The Lonely Voice of a Man, a primit Leopardul de bronz la Locarno în 1987. Până în prezent, filmografia regizorului conține mai mult de 50 de lucrări.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • SCENARIU: Alexander Sokurov
  • SUPERVIZOR COMPOZIȚIE: Vyacheslav Cherepanov
  • EFECTE VIZUALE: Alexander Zolotukhin, Vitaliy Suvalov, Katerina Solovyova, Alexander Yefimov, Ekaterina Yermolayeva, Stepan Masychev, Polina Ivanova, Evdokiya Bannaya, Yuri Mokiyenko, Dmitry Ushanov
  • SUNET: Alexander Vanyukov
  • MUZICĂ: Murat Kabardokov
  • DUBLAJ: Alexander Sagabashi, Vakhtang Kuchava, Fabio Mastrangelo, Lothar Deeg, Tim Ettelt, Pascal Slivansky

PRODUCĂTORI: Nikolay Yankin, Natalia Smagina

Proiecții Speciale

Toate filmele →

Film de deschidere: Fairytale

Alexander Sokurov | Durata 78 min.

„Au fost odată ca niciodată doi vagabonzi... nu... trei... Ba, patru... Dar erau și alții, mulți alții... Îi cunoșteam. De demult. Dar cu ei mă simțeam înghesuit. Apoi s-a petrecut ceva, iar ei au dispărut. Nopțile auzeam voci, fragmente de întrebări complexe, gemete, urletul a milioane de voci... Am fost curpins de o excitare inexplicabilă...”

Film de închidere: De Humani Corporis Fabrica

Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor | Durata 115 min.

Cu cinci secole în urmă, în numele științei, anatomistul André Vésale deschidea pentru prima dată corpul uman. Astăzi, De Humani Corporis Fabrica deschide corpul uman către cinema, arătând totodată că acest peisaj extraordinar al trupului și al cărnii nu poate exista în afara privirii și atenției celorlalți. Spații închinate grijii și îngrijirii, spitalele sunt văzute aici ca laboratoare care conectează toate trupurile din lume.

Meniu