septembrie 20, 2022

Prima ediție a Competiției Internaționale de Lungmetraj BIEFF, cu filme aplaudate la Cannes, Locarno și Veneția

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București propune în premieră o Competiție Internațională de Lungmetraj dedicată filmelor realizate de regizori aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră. Șapte filme caretestează  limitele convenționale ale cinema-ului concurează pentru Marele premiu BIEFF în valoare valoare de 20.000 euro, constând în servicii de post-producție oferite de Avanpost. Printre surprizele rezervate spectatorilor în perioada 27 septembrie și 2 octombrie se numără titluri apreciate și premiate de juriile marilor evenimente cinematografice.

Programul complet și biletele la cea de-a 12-a ediție BIEFF sunt disponibile online, pe platforma Eventbook.

Deopotrivă inovatoare din punct de vedere formal și provocatoare din punct de vedere tematic, cele șapte titluri selecționate de Oana Ghera, director artistic al BIEFF, și Flavia Dima, curator asociat, propun abordări polemice asupra unor subiecte de interes contemporan, în maniere care variază de la explorări curajoase ale realităților înconjurătoare până la fascinante exerciții de imaginație de inspirație supra-realistă.

În prima zi de festival, pe 27 septembrie, de la ora 21:00, la Cinema Elvire Popesco publicul poate vedea în premieră în România lungmetrajul Super Natural, debutul regizorului Jorge Jácome (câștigător al Marelui Premiu BIEFF pentru cel mai bun scurtmetraj în 2018). Un film descris de Cineuropa ca ,,o experiență cinematografică din altă lume’’, filmul a fost recompensat cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în secțiunea Forum, remarcându-se prin pasajele vizuale hipnotizante care inspiră și invită la conexiune și la redescoperirea unui sentiment comun de apartenență la lume.

Pe același ecran de cinema va rula miercuri, pe 28 septembrie, de la ora 18:30, Herbaria – câștigător al Premiului Special al Juriului la Visions du Réel 2022, în secțiunea competițională Burning Lights. Filmat pe peliculă de 16mm și folosind inserții din arhive, filmul regizorului Leandro Listorti pornește de la o paralelă aparte între două ramuri ale conservării moderne: cea cinematografică și cea a florei naturale, contemplând natura efemeră comună a celor două ecosisteme. În aceeași seară, de la 20:30, spectatorii vor putea urmări Neptune Frost, un splendind musical afro-futurist, cu substrat politic. Filmul poartă semnătura rapper-ului Saul Williams și a artistei Anisia Uzeyman și a avut parte de o premieră internațională la ediția din 2021 a Festivalului de la Cannes.

De la ediția din 2022 a Festivalului de Film de la Locarno, unde a fost distins cu Junior Jury Award, vine la BIEFF Piaffe (r. Anne Oren), o poveste despre descoperirea sexualității și a sinelui spusă în cheie suprarealistă, în care o artistă foley se pregătește atât de intens pentru o reclamă în care trebuie să reproducă sunetele unui cal, încât corpul ei  dezvoltă în mod misterios o coadă. Întreaga ei poveste va putea fi urmărită joi, pe 29 septembrie, de la ora 20:30, la Cinema Elvire Popesco.

Singură în Paris după moartea recentă a unei prietene, Audrey își petrece zilele fără vreo motivație clară sau scop precis, așa că începe o corespondență video cu doi prieteni regizori. Un film sensibil și profund personal, A Woman Escapes (r. Sofia Bohdanowicz, Burak Çevik, Blake Williams) se folosește de cinema pentru a crea conexiuni între trei singurătăți diferite, dar complementare. . O proiecție eveniment care va rula în format 3D Anaglyph la Cinema Elvire Popesco, vineri, pe 30 septembrie, de la ora 22:30.

,,Cât de ciudat și cât de intrigant este filmul acesta!’’, nota The Guardian după premiera filmului El Gran Movimiento în Competiția de la Veneția, unde obținea în 2021 Premiul Special al Juriului în cadrul secțiunii Orizzonti. Construit ca o captivantă simfonie a orașului, noul film al regizorului Kiro Russo urmărește povestea a trei muncitori care se avântă în gălăgia și haosul orașului La Paz, în căutarea unui mijloc temporar de subzistență. Filmul va putea fi văzut  în premieră națională pe 1 octombrie, de la ora 18:30, la Cinema Elvire Popesco.

În aceeași seară, de la 20:30, spectatorii vor urmări Human Flowers of Flesh (r. Helena Wittmann), în care o femeie navighează alături de cinci bărbați pe un vas, în căutarea unor urme ascunse și pasagere ale Legiunii Străine. Filmul s-a bucurat de o premieră internațională în Competiția Oficială a Festivalului de Film de la Locarno și include un cameo neașteptat al legendarului actor francez Denis Lavant.

Share this via ⟶ |
Meniu