MU/T/T/ER

Esther Kondo Heller
Marea Britanie, 2021
18 min.

În acest colaj audio și video, compilat în locul în care Heller locuia în timpul carantinei, bucăți de engleză și germană împart spațiul cu o amintire, o redescoperire a limbii Swahili. O reitare  poetică a ideii că limba maternă este cea în care ne simțim cel mai acasă.

Într-o epocă în care din ce în ce mai mulți oameni sunt bilingvi (sau chiar trilingvi), se întâmplă adesea ca limba pe care cineva o vorbește cel mai frecvent nu este aceeași cu cea în care gândesc. O limbă maternă precedă orice altă limbă – idiomul ombilical pe care individul se sprijină în mod instinctiv, cât și cel în care se simt acasă. […] În acest colaj audio și video, compilat în locul în care Heller locuia în timpul carantinei, bucăți de engleză și germană împart spațiul cu o amintire, o redescoperire a limbii Swahili. Ca un zumzet de fundal, vocea subliminală, dar ubicuă a unui rezident apare în mormăielile stâlcite și declarațiile bâlbâite care consitutie lingua franca a unei persoane care locuiește singură. Aceste fragmente de monolog intern, murmurate pe sub mustață sau spuse cu voce tare, sunt adaptate diferitelor camere din casă, ca și când ar fi ecoul diferitelor fațete ale eului. O amintire poetică a modelelor și obișnuințelor introspecției și a tumultului liniștit al gândurilor personale de zi-cu-zi, care reverberează pe interior. (Steven Bode)

Data proiecție și locație

2 Octombrie, 16:00, Cinemateca Eforie

Cumpără bilet

Trust Fall: Filme din Arhiva Berlinale Forum Expanded și Arsenal Institute

Toate filmele →

I CHANGE I AM THE SAME

Alice Anne Parker, Shelby Kennedy | Durata 1 min.

Un film scurt și amuzant cu o femeie și un bărbat care se află în diverse stadii ale îmbrăcatului – atât în hainele proprii, cât și ale celuilalt. Tu în hainele tale. Eu în hainele mele. Tu în hainele mele. Eu în chiloții tăi. Tu în pușca goală. Eu în hainele tale. Tu în chiloții mei. Eu goală pușcă. Tu în chiloții tăi. Eu în chiloții mei. Tu gol. Eu gol. Tu în hainele tale. Eu în hainele mele.

MYSELF WHEN FOURTEEN

Arthur Cantrill, Corinne Cantrill, Ivor Cantrill | Durata 19 min.

În Myself When Fourteen, realizat în colaborare cu fiul cuplului Cantrill, Ivor, care este autist și pictor, culorile încep să danseze pe ritmul muzicii lui Chris Knowles. Regizorul își amintește de vârsta de paisprezece ani și descrie procesul de rotoscopie.

WATER MOTOR

Babette Mangolte | Durata 7 min.

Water Motor arată coregrafia omonimă realizată de dansatoarea americană Trisha Brown, care performează lucrarea de două ori, o dată la viteză normală, a doua în ralanti.

SUBTOTALS

Mohammadreza Farzad | Durata 15 min.

Compus integral din home movie-uri filmate pe 8mm de persoane din Iran, Subtotals este o meditație asupra incertitudinilor unei vieți care nu-ți aduce nota de plată.

SEXPARTY

Angelika Levi | Durata 10 min

Un fragment filmic înregistrat în timpul unui sex party care se încadrează perfect în scena punk anarhistă a anilor ‘80, Sexparty funcționează atât ca un memento al luptei pentru eliberarea sexuală, cât și ca o mărturie a precarității culturii queer.

MU/T/T/ER

Esther Kondo Heller | Durata 18 min.

În acest colaj audio și video, compilat în locul în care Heller locuia în timpul carantinei, bucăți de engleză și germană împart spațiul cu o amintire, o redescoperire a limbii Swahili. O reiterare poetică a ideii că limba maternă este cea în care ne simțim cel mai acasă.

INTRODUCTION TO HUMANITIES

Alice Anne Parker | Durata 3 min.

Studenții lui Alice Anne Parker din anul I de la cursul de științe umaniste de la Institutul de artă din San Francisco pășesc în fața camerei și își fac introducerea, unul câte unul.

Meniu